Miau.bg»Статии»Рибки»Болести при Рибките»Помощ! Гупите ми умират

Помощ! Гупите ми умират

Гупите умират
Снимка: Zucky123/pixabay.com

Гупите са сред популярните аквариумни рибки, защото са доста лесни за отглеждане и не са много претенциозни, което важи и за периода им на размножаване. Въпреки това е възможно да допуснете някои грешки при отглеждането на гупи, като например неправилно хранене на рибките, лошо качество на водата, наличието на паразити или пък някое заболяване да е причината за това, че гупите ви започват да умират.

Помощ! Гупите ми умират

И така, първото нещо, което трябва да проверите е качеството на водата, защото една от най-честите причини гупите да умират е именно, ако тя е мръсна и не я сменяте редовно, както и ако филтъра се е повредил. Нейните препоръчителни параметри са:

1. Температура - 22-26 ° C, но за някои видове рибки този диапазон може да бъде разширен - 19-29 ° C. Именно затова е важно да питате още при покупката на аквариумните ви любимци в зоомагазина, какви са оптималните им условия на отглеждане;

2. Концентрация на нитрити - този показател не трябва да надвишава 80-100 mg / l;

3. рН - от 6, 5 до 7, 5, като можете да измерите този индикатор с помощта на специален тест;

4. Окисляемост - 2-6 mg O₂/l;

5. Твърдост на водата - 8, 0-15, 0 mg-eq/l.

Също така е добре да наблюдавате концентрацията на амоняк в аквариума, тъй като рибките при своята жизненост го отделят, като високите му нива могат да доведат до доста сериозни последици за здравето им. Разбира се, че гупите могат да умират и поради естествени причини, тоест старостта. Въпреки това висококачествените ви грижи могат значително да удължат живота им, като средно те живеят между 3-4 години.

За да минимизирате риска от умиране на гупите поради замърсена вода в аквариума, трябва да имате качествен филтър, който да я пречиства. Другият важен момент е да сменяте по 20% от нейния общо обем всяка седмица, като така те няма да дишат с отпадъците на жизнената им дейност, включително амоняка.

Въз основа на горния фактор можем да си направим и логичния извод, че друга възможна причина за смъртта на гупите е проблем с филтъра, който не почиства добре водата. Така например той може дори да е силно замърсен, което да пречи на нормалната му работа.

Това съответно може да доведе до размножаването на редица бактерии, които да станат причината за боледуването на рибките ви и тяхната смърт. Именно затова трябва редовно да чистите филтъра, което може дори да спаси живота на вашите аквариумни любимци.

Следващата най-честа причина за смъртта на рибките е прекалено честото хранене, като по този начин излишъкът от храна ще започне да се струпва в аквариума и разлагайки се, ще замърсява водата. Тя става мътна, а нейните характеристики се влошават, както и микрофлората, което води до умиращи рибки.

Другата възможна причина е несъвместимостта им с другите жители в аквариума. Гупите са много кротки рибки, които не пречат на никого, но от друга страна хищните видове могат да ги нападнат. Имено затова, ако сте решили да се грижите за тях, то винаги е много важно да изберете такива видове, които могат да си съжителстват заедно.

Като цяло странното поведение на рибите почти винаги е свързано с някаква патология или здравословен проблем. Поради тази причина е редно да обръщате особено внимание и на това, тъй като така може навреме да се открие някакъв проблем, който да решите и така да спасите живота на гупите ви.

Вижте защо още рибките ви умират въпреки грижите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest