Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Колко дълго живеят молинезиите?

Колко дълго живеят молинезиите?

Колко дълго живеят молинезиите
Снимка: ruinemans.com

Една от най-предпочитаните декоративни рибки за аквариум е молинезията. Това се дължи най-вече на тяхната издръжливост и разнообразие от цветове и форми. Молинезията е и сред най-често срещаните риби в акваристиката.

Има три различни вида Молинеии, които може да си купите за вашия аквариум. Това са Черна Молинезия, която е една от най-популярните, Високоплавна и Молинезия Велифера.

От трите вида най-подходяща за начинаещи е Черната Молинезия, тъй като е най-издръжлива и може да живее в по-малък съд.

Те се отличават с различни и интересни шарки, заради което привличат вниманието на акваристите. Перките им са малки и заоблени. Съществува разлика между външния вид на женските и мъжките екземпляри. В аквариума мъжките индивиди достигат до 8 см., а женските са по-големи – до 10-12 см.

За да се радвате на домашните си любимци по-дълго време, е необходимо да полагате известни грижи за молинезиите. При подходящите условия, Молинезиите могат да живеят между 3 и 5 години.

Под подходящи грижи се разбира да осигурите правилната температура на водата, която в оптималния вариант е между 21 и 28 градуса. Сменяйте по 25% от водата на всеки две до четири седмици, в зависимост от броя на рибите в аквариума.

Молинезиите се радват на повече растителност и добра филтрация на водата.

Отглеждане на молинезии
Снимка: ruinemans.com

За да живеят молинезиите по-дълго, трябва да внимавате и за болестите по тях. Единственият начин да ги предпазите е като им осигурите среда, близка до естествената им. Внимавайте за гъбични инфекции, тъй като Молинезиите са по-малко устойчиви на тях.

Осигурете им и качествена храна за рибки.

Внимавайте и за новите обитатели на аквариума. Преди да пуснете нови рибки при Молинезиите, пуснете ги в друг съд с вода. Ако в рамките на няколко дни всичко е наред и новите рибки не проявят симптоми на някакви заболявания, може да ги добавите при молинезиите. Ако решите да поставяте растения в аквариума или декорации, първо ги почистете добре.

Молинезиите са чудесен домашен любимец, който ще зарадва цялото семейство. Те не са много претенциозни и затова лесно се гледат. А разнообразните им шарки ги превръщат в малки, плуващи бижута.

Вече знаете колко дълго живеят молинезиите. Грижете се за тях добре, за да им се радвате повече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest