Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Видове гончета и техните особености

Видове гончета и техните особености

Видове гончета и техните особености
Снимка: BG Macedonia

Гончетата са красиви, активни и пъргави животни. Името "гонче" говори сама за себе си. Тези кучета са използвани за лов на заек, дива свиня, лисица и др. Гончето има доста разновидности.

Всички те са много сръчни и с удоволствие ще помогнат на собственика си да намери плячка. Когато жертвата е на път да избяга, кучето бързо я приклещва и залавя.

Те имат бързи реакции и затова са много търсени.

Гончетата се наричат още лаещи: когато следват поетата пътека, лаят силно, а когато изгубват пътеката – мълчат.

Най-популярните видове гончета са:

Фоксхаунд

Това е една от най-популярните разновидности. В това куче тече кръвта на много други породи като териери и хрътки. Мъжките имат силна костна конструкция, здрави и широки лапи. Отглеждането на Фоксхаунд започват в Англия, преди повече от 200 години. Името подсказва че е порода подходяща за лов главно на лисици, но се справят добре и с птици.

Българско гонче

Българско гонче
Снимка: BrfkOrg

Българското гонче е най-добро за лов на диви свине, но може да бъде използвано и за друг дивеч. Отличното обоняние, силно развитият слух и физическата му издръжливост го правят един от най-добрите ловни партньори в тежки пресечени местности, обрасли с гъста горска растителност. Българското гонче бързо открива лесно дивеча, тъй като има отлично чувство за ориентация.

Сръбско гонче

Този вид гончета определено са много красив вид. Средно големи и добре сложени, те са уверени, ентусиазирани и имат адски много енергия, което ги прави страхотни ловци. Също като своите балкански братовчеди, те са идеални помощници, но и най-добрият и игрив приятел в семейството.

Български барак

Това е вид гонче, работещо главно по прясна следа. Използва се за лов на дребен и едър космат дивеч. Независимо от климатичните условия и релефа на терена, тази порода е идеален ловец. Баракът е стара порода по българските земи. Развивала се е с векове. Има исторически данни, според които прабългарите са довели рошави кучета, приличащи на днешния барак. По-късно и османците са допринесли с доведените по българските земи ловни кучета.

Дратхаар

Дратхаар е вид гонче

Това е много гъвкаво куче, което може да ловува всякакъв дивеч на всякакъв терен и дори може да го изрови (ако се е скрил под земята), или да го извади от водата. Дратхаарите са спортни кучета. Те са средно големи на ръст и могат да живеят дълъг живот около 12-16 години, ако за тях се полагат правилни грижи. С отличното си обоняние и издръжливост, това куче е идеален спътник на ловците и страхотен домашен любимец.

Някои породи гончета изискват интензивни кучешки упражнения. Когато ги обучавате, е необходимо да бъдете постоянни. Бъдете стриктни, когато е необходимо, след което направете комплимент на домашния си любимец. Така кученцето гонче ще се превърне в прекрасен любимец и добър ловен другар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest