Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Най-красивите породи домашни папагали

Най-красивите породи домашни папагали

Най-красивите породи домашни папагали

Екзотичните домашни любимци стават все по-популярен избор за питомци на редица хора по света. Такива например са папагалите, които са не само много красиви, но и умни животни. Ако и вие обмисляте да си вземете такъв пернат другар, тогава ще ви е интересно да научите повече за това кои са най-красивите породи домашни папагали.

Вълнисти папагалчета

Този вид е един от най-популярните видове домашни папагали, които имат много красива зелена окраска, като в резултат на прецизните селекции днес те имат над 200 вида различни нюанси. За да се грижите за тях, ще ви трябва малка клетка с големината от около 60 до 80 сантиметра, но имайте предвид това че те се нуждаят от доста внимание, защото иначе изпадат в депресия. Доста умни са, като могат дори да повтарят човешката реч, запомняйки бързо нови думи. Средно живеят около 10-15 години, ако се грижите добре за тях.

Неразделки

Както ви подсказва и името им, най-добре е да се грижите за двойка папагали от този вид. Смята се, че ако единия от двойката загине, то умира и другият, но това далеч не винаги е така. Понякога може папагала дори да си намери друг партньор. Доста активни и дружелюбни са, като ако ги гледате в двойка, тогава няма да се налага дори да им обръщате много внимание. Средно тези пернати любимци живеят отново около 10-15 години.

Корела

Корела

Често са наричани нимфи, като една от особеностите им е именно външният им вид и по-конкретно красивият гребен. Много са общителни и социални, а също така могат да пеят много красиво. Доста умни са, като отново са способни да запомнят човешката реч и да възпроизвеждат различни думи, имитирайки ви. Имат нужда от достатъчно внимание, тъй като в противен случай могат да изпаднат в депресия. Средната продължителност на живот на този вид домашен папагал е около 20 години.

Какарики папагал

Една от особеностите му е това, че той предпочита не да лети, а да бяга и да скача. Доста са активни и не обичат да се намират на едно място. Като цяло женските са доста по-спокойни от мъжките, които са много досадни понякога. Безстрашни са и в същото време са много любопитни, като тези папагали живеят средно около 15-20 години.

Розели

Имат много красива окраска на перата, а също така много нежен глас. Трудно понасят високата влажност, но за сметка на това са доста устойчиви към по-големите температурни амплитуди. Към другите папагали могат да проявяват често агресия, като живеят средно около 15-20 години.

Жако

Често бива наричан сив африкански папагал, а именно заради окраската си. Много са съобразителни и умни, можещи дори да научат до 1000 думи. Трябва да ги дресирате от малки, защото в противен случай могат да са доста досадни и дори агресивни. Живеят доста дълго, а именно около 40-60 години.

Ара

Те са едни от най-едрите и доста скъпи домашни папагали, които се отличават със своя своенравен характер. Писклива си и имат нуждата от много внимание, защото иначе могат да станат дори зли и агресивни. Привързват се много към стопанина си и искат да са постоянно с него, като тези пернати любимци живеят около 50-60 години.

Какаду

Папагал
Снимка: ToateAnimalele

Отличителната черта на този вид папагали е интересният им гребен на главата. Много интересни са по характер и същевременно са доста игриви, но и искат доста внимание от стопанина си. Понякога могат дори да са ревниви, затова се налага да ги дресирате от малки. Живеят около 30-40 години.

Папагал Амазона

Доста рядък вид домашни папагали, които отново са много хитри и умни. Искат да им се обръща достатъчно внимание, а също така могат да са шумни на моменти. Бързо запомнят човешката реч и могат да я имитират, като живеят около 50-60 години.

В домашни условия могат да бъдат отглеждани различни животни, както малки, така и по-големи. Това донякъде зависи от темперамента на питомеца, но и от вашето място в дома ви, защото все пак не е добра идея да се грижите в този случай за големите породи кучета например.

Ако и вие имате по-малко пространство в дома ви, но въпреки това ви се иска да си имате другар или пък искате да зарадвате детето си, тогава домашните папагали са прекрасен избор за вас. Можете да изберете пернат другар от тези обяви за папагали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest