Съвети при отглеждане на овце

Съвети при отглеждане на овце

Като всяко едно животновъдство, така и отглеждането на овцете си има своите особености и тънкости. Важно е да храните пълноценно и здравословно добитъка ви, като така той да получава всички необходими хранителни вещества. Само така животните ще се развиват добре и ще раждат здраво поколение.

Съвети при отглеждане на овце

Именно храненето е един от най-важните моменти при отглеждането на всяко едно животно, както селскостопанско, така и домашно. Често неопитните фермери допускат доста грешки в това отношение, като например да дават най-евтините храни на овцете си, които не са богати на всичките важни за тях минерали, витамини и микроелементи.

Това, от своя страна, може да доведе до увеличена заболеваемост, но и намалена продуктивност. Освен това малките ще се раждат с ниско тегло, ще качват бавно и също ще са предразположени към различните болести. Именно затова в менюто на овцете задължително трябва да присъстват тези 5 хранителни вещества:

1. Въглехидрати;

2. Протеин;

3. Минерали;

4. Витамини;

5. Вода.

Важно е да осъзнаете и това, че под термина "правилно хранене" се разбира адекватното получаване на необходимите хранителни вещества, а не да прехранването на добитъка ви.

Дори да сте начинаещи фермери, трябва да разберете това, че именно правилното хранене е от първостепенно значение за здравето на животните ви. Не бива да ги храните само със слама, сено и евтини фуражи, тъй като така не може да очаквате, че околението ще е здраво и силно.

Грижи за овцете

Старайте са да наситите менюто им с необходимата енергия, а именно добавяйки въглехидрати във фуражите и силажите. Също така е важно да не забравяте за това, че в менюто им трябва да присъстват протеините, които е най-добре те да са с малка разградимост в стомаха. И не на последно място по важност са минералите и витамините, които също трябва да присъстват в менюто на животните ви.

Съвети при отглеждане на овце за животновъди:

1. Обръщайте особено внимание на храненето на животните;

2. Винаги купувайте само здрави животни, тъй като в противен случай не можете да очаквате здраво поколение;

3. Никога не разплождайте малките агнета или пък овцете с наднормено тегло;

4. Спазвайте всички съвети за разплод на овце, като не допускате близкородствено кръстосване, което може да стане причина за редица заболявания при овцете;

5. Правилното отглеждане на овцете е от особено важно значение за по-високата продуктивност на добитъка;

6. Редовни прегледи при ветеринари.

Обръщайте особено внимание на тези съвети, които ще ви помогнат да имате здраво и силно поколение на вашите животни. Старайте се да не допускате грешки при отглеждането на овцете ви, които биха могли да доведат до висока заболеваемост, ниска раждаемост и редица други проблеми.

Ако все пак имате някакви въпроси, тогава винаги можете да се обърнете за помощ към ветеринар, който да ви помогне с вашия конкретен случай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest