Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Грижи при отглеждане на Мейн Куун

Грижи при отглеждане на Мейн Куун

Грижи при отглеждане на Мейн Куун

Котките от породата Мейн Кууни безспорно имат оригинален външен вид, като по характер са доста спокойни животни, които лесно се социализират. Ако сте решили да си вземете такава порода, тогава е важно да сте запознати с това как да се грижите за тези животни.

Грижи при отглеждане на Мейн Куун

Безспорно те са много дружелюбни и не е никак сложно да се грижите за Мейн Куун, но имайки предвид особеностите им е важно да спазвате някои изисквания по отношение на хигиената им. И така, преди да си вземете котенце от породата Мейн Кууни, е важно да се погрижите за обособяване на отделните зони, за да се чувства питомецът ви максимално комфортно. В това число влиза:

- мястото за почивка и сън;

- котешка тоалетна;

- мястото за хранене;

- игрова зона.

Тоалетната трябва да гарантира максимален комфорт за използване от любимеца ви. Относно зоната за хранене на Мейн Куун, то е най-добре тя да е разположена на кухнята, където ще трябва да сложите купичка за храна и вода на котката. Те могат да са изработени от различни материали, но във всеки един случай трябва да са устойчиви, за да не може котката ви лесно да ги преобърне без да иска.

Мястото за сън може да представлява просто удобно меко котешко легло, като тук няма нищо специфично в избора им. Единственото важно нещо е тази зона да не се намира на течение, като можете да се спрете и на къщичка за котки, които се предлагат в различни размери. Правилно устроената игрова зона ще помогне на котката да съхрани двигателната си активност, което е много важно.

Другото важно нещо при грижата на Мейн Куун са очите, ушите и носа. Важно е да премахвате секретите с леко мокър тампон, който е напоен с отвара от лайка например. Особено внимание отделяйте на чувствителната зона около ушните миди, като чистенето в тези области се прави само при необходимост.

Как се гледа Мейн Куун

Не по-малко важно е да се грижите за козината на котката, която при тази порода е доста гъста. Именно тя ги пази от студа, като затова можете да извеждате на каишка тези любимци, дори когато времето е студено.

Важно е да решите козината им често, тъй като лесно се образуват сплитания, които се премахват много сложно и в някои случаи може да се наложи дори да се среже на тези места. За да става ресането по-лесно е добре преди това да използвате специален антистатичен спрей.

Не по-малко важно е да се грижите за ноктите и зъбите на животното. Както показва практиката, при Мейн Куун не се образува в голямо количество котешки зъбен камък и налеп, но все пак не бива да пренебрегвате хигиената на зъбите.

Особено важно е да гарантирате качествена грижа за зъбите при малките котенца, когато сменят млечните си зъби, а именно на възраст около 4-5 месеца. В този период е не по-малко важно да водите любимеца си на редовни прегледи при ветеринар, който да следи състоянието на животното.

Погрижете се за това питомецът ви да има и гумени играчки, като така ще може да се развие правилната захапка. Не пренебрегвайте и за сухите храни, които са също много важни. Вземете на котките си и чесалки, като така те няма да драскат мебелите ви, което е често срещан проблем.

Котка Мейн Куун

Не забравяйте за къпането на котката, защото това е важна част от хигиенните грижи за Мейн Куун. Въпреки че те са чистоплътни животни, вие трябва да ги къпете веднъж на месеца. Използвайте за целта специални котешки шампоани и балсами, които ще омекотят козината на котенцето и ще я направят по-лесна за ресане. Не мийте областта около главата, тъй като не бива да попада пяна или вода в очите, ушите или носа им.

Другият момент при грижите за Мейн Куун е храненето, като можете да изберете, както готовите храни, така и да ги храните с домашна. При първият няма да се налага да им давате допълнителни витамини и минерали, тъй като те ще ги получават с купешката. Ако обаче храните котката си с домашна храна, тогава се консултирайте с ветеринар, който ще ви предпише витаминен комплекс.

Не забравяйте и за редовните котешки ваксинации, както и че трябва да посещавате с профилактични цели ветеринар. Така ще може да се следи здравословното състояние на любимеца ви и да се избегнат заболявания при Мейн Кууна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest