Miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Съвети при избора на волиера

Съвети при избора на волиера

Волиера за птици

Много хора предпочитат птици за домашни любимци и не е трудно да се сетите защо. Те са красиви, забавни и често песните им могат да ни подарят усмивка дори в най-мрачните дни. Но подобно и на други домашни любимци, те изискват специални грижи и условия.

Преди да закупите домашна птица или нова волиера за птички си приятели, взимете под внимание следните стъпки, за да сте сигурни, че избирате правилния дом за вашите любимци.

1. Вид птица

Замислете се внимателно за вида птица, който искате или имате, за да можете да изберете най-подходящата волиера за техните нужди. Запитайте се:

- Какъв е пълният размах на крилата им и колко активни са птиците от тази порода?

- Ще вадите ли птицата от волиерата и ще прекарва ли време навън с вас?

- Ще им бъдат ли подрязани крилата и ако да, как ще обикалят волиерата?

Също така ще трябва да помислите колко птици ще имате, за да сте сигурни, че има достатъчно място за тях да живеят щастливо заедно. Най-често ще ви трябват повече от един екземляр защото птиците обичат да имат другари.

2. Размери и форма

Не бива да карате вашите птици да живеят нагъчкани една в друга. Предвидете достатъчно място за предвижване и летене. Идеалният размер на волиера ще зависи от размера и броя на птиците, които имате.

Птиците живеят във волиера

Волиерите биват множество видове в зависимост от вида покрив, височината, цвета и дори материалите, от които са направени. Можете да избирате между стоманена волиера или такава от дървен материал, като това зависи от личните ви предпочитания и бюджета ви.

3. Местоположение и време

Къде ще поставите своята волиера е от особено значине. Трябва да сте сигурни, че местоположението й ще пази птиците от природните стихии. Изберете място, където вашите пернати приятели ще бъдат защитени от пряка слънчева светлина, силен вятър и проливен дъжд.

4. Изолация

Освен местоположението и времето, е препоръчително да изолирате волиерата. Както всички животни, птиците могат да усещат студа и жегата и когато между тях и температурата навън има само една стоманена или дървена клетка, това може да се окаже проблем.

Трябва да вземете предвид следното при избор на волиера:

- Какви са обичайните температура за вашият район? Може ли да стане много горещо или студено през различни периоди от годината?

- Мястото, което сте избрали за волиерата, ще повлияе ли на температурата в нея? Ще получава ли волиерата пряка слънчева светлина през лятото или никаква през зимата?

- Какъв тип птици искате и знаете ли при какви температури им е най-удобно да живеят?

Съвети при избора на волиера

5. Сигурност

Уверете се, че сте закрепили волиерата стабилно за земята, когато я инсталирате, защото последното нещо, което искате, е птиците и техният дом да бъдат съборени или разбити при лоша буря. Уверете се, че волиерата е направена от качествен материал, така че да не може лесно да се повреди. Освен това слагайте катинар на вратата на волиерата, когато излизате от дома. Кражбата на птици не е нещо необичайно, така че по-добре да не рискувате.

6. Екстри

Трябва също да помислите какво да сложите вътре във волиерата. Уверете се, че вашите домашни птици имат всичко необходимо, за да водят здравословен и безопасен живот. Това включва хранилки за птици, кутии за гнезда и играчки (огледала, камбани или топки).

Играчките и гнездата зависят от вида на птиците, които сте си избрали. Постарайте се да проучите внимателно всичко за птиците, които смятате да отглеждате у дома, за да може да им дадете един щастлив, приятен живот докато те на свой ред ще ви радват с песните си.

Волиерата е чест избор на хора, които отглеждат папагали, фазани, пауни, кокошки, гълъби. Така че, ако планирате вземане на някое от тези животни, трябва добре да обмислите как да изглежда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest