miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Избор на водорасли за аквариума

Избор на водорасли за аквариума

Избор на водорасли за аквариума

Ако сте решили да си вземете декоративни рибки, тогава е важно да сте запознати с това как правилно да се грижите за тях. В това отношение е важна не само температурата на аквариума, наситеността на кислорода, смяната на водата, но и водораслите, които сте решили да сложите.

Избор на водорасли за аквариума

Те играят изключителна важна роля, защото от една страна са храна за растителноядните водни обитатели, но и са убежище за рибките. Ако изберете правилната растителност в аквариума на рибките ви, тогава ще имате и много по-малко проблеми, като така например те ще спомогнат за абсорбирането на нитратите, а също така за намаляването за образувалите се алги (вид зелени водорасли).

Преди да си вземете водорасли за аквариума е добре да се замислите за това, какво би било идеалното им съотношение спрямо големината на аквариума. В задната част поставете няколко по-големи водорасли, а отпред по-малки, за да не пречат на видимостта ви на рибките и да не ги закриват.

Рибки

Можете да сложите и няколко в страничните части, но не прекалявайте. Плаващите са също интересен вариант, тъй като те създават един вид сенки в аквариума.

Съобразете се задължително и с условията на живот на рибките, тоест те трябва да са идентични с тези на водораслите в аквариума. Така например далеч не всички растения могат да съществуват и да се развиват добре в твърда вода, която обаче може да е идеална за вашите рибки.

Поведението на рибките е също важен момент при избора, като така например по-гъстата растителност е идеална, ако те са по-нервни и обожават да се крият. Ако пък имате дъннни обитатели, тогава за вас идеалното решение са широколистните водорасли за авкариум.

В случай че имате тревопасни рибки, тогава е най-добре да се спрете на бързорастящите, защото в противен случай растенията няма да успеят да се захванат, тъй като банално ще бъдат изядени преди това от водните обитатели на аквариума.

Изберете водорасли за аквариума според рибките

След като сте купили необходимите ви водорасли, следва веднага да ги поставите в дома на рибките, тъй като в противен случай могат да загинат. Ако имат някакви изсъхнали или пък повредени части, тогава ги премахнете.

Огледайте ги добре, тоест по тях не бива да има яйца от аквариумни охлюви, тъй като могат да ги унищожат. Плаващите водорасли са малко по-капризни и могат да загинат, ако се получава конденз от капките на капака. Растенията, които имат корен, от друга страна, лесно се приспособяват, но не бива да забравяте да ги подрязвате, тъй като в противен случай могат да повредят филтъра.

Аквариумът е една затворена екосистема, където всички обитатели и жители зависят пряко от един от друг. Именно затова е важно да подходите отговорно към избора на водорасли, тъй като дори и малките грешки могат да нарушат равновесието в този малък воден свят и да навредят на водните обитатели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest