Miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Осветление на аквариума

Осветление на аквариума

Осветление на аквариума

Ако сте решили да си вземете аквариумни рибки за домашни любимци, тогава е добре да сте запознати с някои особености на тяхното отглеждане, като така например осветлението в аквариума е много важно. То трябва да достатъчно, като не можете да разчитате само на дневната светлина, защото тя може да не е достатъчно или да отсъства изцяло, ако аквариума е разположен далеч от прозореца. Именно затова всеки акварист е длъжен да се погрижи за изкуственото осветление в дома на рибките му.

Осветление на аквариума

Именно от доброто осветление на аквариума зависи до голяма степен правилното развитие на водните обитатели. То е важно и за живите растения, ако има такива в аквариума, като ще трябва да съобразите мощността на осветлението и спрямо размерите на самия аквариум. Ако обаче сте решили да заложите не на живи, а на изкуствени растения в аквариума ви, тогава и самото осветление в него трябва да е по-слабо. Средната формула, която ще ви помогне в този случай (без живи растения) е следната:

- 0, 5 W за 1 l вода;

- 1W за 2l при луминисцентно осветление4

- 0, 25W, ако осветлението е LED.

Разбира се, че по ваше усмотрение може да се увеличи или намали силата на осветление в аквариума, но все пак трябва да сте особено внимателни. Причината е, че силно то осветление в аквариумите води до едно доста неприятно последствие, а именно развитието на така наречените алги или зелени водорасли. Средната формула за изчисляване на мощността на осветлението в този случай (с живи растения) е следната:

Осветление за рибките в аквариума
Снимка: Zucky123/pixabay.com

- 1 W за 1 l вода;

- 1, 5 W за 1l при луминисцентно осветление;

- 0, 5W, ако осветлението е LED.

Съвети при избора на правилно осветление за аквариум

1. Никога не слагайте аквариум на пряка слънчева светлина;

2. Винаги използвайте само лампите, които са предназначени за аквариуми;

3. Светлината не бива да свети повече от 8 часа за денонощие, защото това може да доведе до увеличаване на зелените водорасли и до разболяването на рибите ви.

Ако обаче аквариумът ви е с твърде големи размери или някаква нестандартна форма, тогава тези формули за изчисляването на осветлението няма да важат. Луминисцентното осветление или така наречените флуоресцентни лампи се използват доста често при аквариумите. Едно от предимствата им е това, че можете смело да ги използвате, както за аквариуми с изкуствени растения, така и с живи. Цената му не е висока и винаги може да се намери по-икономичен вариант, но все пак бъдете готови към това, че те нямат дълъг експлоатационен живот. Оптималното време за смяната на флуоресцентни лампи е около веднъж на 10-12 месеца.

Аквариумно осветление

LED осветлението за аквариум е малко по-скъпо от луминисцентното, но за сметка на това е доста енергоспестяващо. Неговата светлина е доста по-красива и са идеален вариант за аквариумите, където има и живи растения. С него ще можете да контролирате степента на осветеност, както и силата, което е безспорен плюс. Освен това светодиодното аквариумно осветление често се предлага с дистанционно или дори Wi-Fi контрол.

При избора си на осветление за аквариума се съобразете с вашия бюджет, както и индивидуалните ви нужди. Големината на аквариума е също от значение, както и дали в него има живи растения. С помощта на качественото осветление ще се грижите за рибките, но и ще им предложите комфортни условия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest