Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Здравословно ли е да даваме телешко на кучето

Здравословно ли е да даваме телешко на кучето

Здравословно ли е да даваме телешко на кучето
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
Виж ››

Здравословното хранене е от изключително значение за правилното развитие на кучето. Важно е да сте отговорни към питомеца си и да му предоставите разнообразно меню, което да го насища с необходимите хранителни вещества, витамини, минерали и микроелементи.

Като цяло начините за хранене на кучето могат да бъдат разделени на три типа, а именно със суха, мокра или с домашна храна. Именно от това до голяма степен зависи например дали ще се налага да му давате различни витаминни комплекси, за да се развиват правилно.

Ако сте решили да храните кучето си предимно с домашна храна, тогава е важно да запомните, че ще ви се налага да водите питомеца си на прегледи при ветеринар. Той ще направи необходимите изследвания и ще установи дали получава всички необходими хранителни вещества с храната.

Това е особено важно, защото недостигът може да доведе до хиповитаминоза. Като цяло менюто на питомеца ви може да е доста разнообразно дори и при храненето с домашна храна, но в този случай е добре да знаете какви меса можете да им давате и какви не.

Здравословно ли е да даваме телешко на кучето

Хранене на кучето

Да, спокойно можете да глезите четириногия ви приятел с вкусно и сочно телешко месо. То е най-безвредният източник на белтъци от животински произход за питомците. Основното предимство на телешкото за кучето е това, че има ниско съдържание на мазнини.

Като следствие на това не се получава претоварване на черния дроб, както се случва с другите по-тлъсти и мазни меса. Полезно е да давате на кучето си и хрущялите от телешкото, тъй като те са богат източник на колаген, който помага за укрепването на костите и ставите.

Плюсове при хранене на кучето с телешко:

- съдържа малко мазнини;

- богато е на полезните белтъчини;

- не претоварва черния дроб;

- можете да захранвате малките кученца с него;

- не съществува риск от заразяване с глисти;

- укрепват костите и ставите;

- богат източник на органично желязо;

- нормализира енергийния баланс;

- съдържа фолиева киселина в лесно усвоима форма.

Телешкото няма никакви минуси, тъй като това месо е най-безвредното и полезното за здравето на кучето ви. Именно затова спокойно можете да му го давате и да награждавате така питомеца си за доброто му поведение. Можете да храните кучето както със сурово, така и варено телешко, тъй като това е по-скоро личен избор.

Важно е обаче да купувате телешко месо за кучето само от големите магазини, където то минава строг контрол на качеството и не може да е заразено. Добре е в диетата да добавите също така различни зеленчуци и зърнени храни, както и да използвате витаминни добавки по лекарско назначение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest