Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Суха храна за кучето - какво трябва да знаем

Суха храна за кучето - какво трябва да знаем

Суха храна за кучето - какво трябва да знаем

Ако и вие обмисляте да си вземете домашен любимец, тогава е добре да се запознаете с това, какво е полезно да яде и какво не. Именно правилното хранене е от фундамендално значение за отличното здраве на питомеца ви, затова не бива да го подценявате и да давате всичко, което ви падне на кучето ви.

И така, основно можем да разделим храната на кучетата на суха, мокра и домашна. Балансирано хранене има огромно значение, тъй като само така четириногите ви приятели ще имат силна имунна система. Всички хора са запознати с това, че трябва да ядат много зеленчуци и плодове, както и да избягват вредните храни и така нататък.

Кучетата също имат някои хранителни правила, които е важно да се спазват, като правилното хранене може дори да удължи живота на кучето ви. За никого не е тайна, че кучетата са хищници по своята природа. Ето защо 35-50% от менюто им трябва да съдържа протеинови продукти, като така например можете да им дават не само месо, но също така риба и карантии (черен дроб, сърца, воденички и други).

Не бива да забравяме и за водата, като животното задължително трябва да има достъп до чиста и прясна вода. Въглехидратите също трябва да присъстват в диетата им, като техния процент е по-нисък, а именно 10-15% от общия рацион.

Мазнините са друг хранителен компонент, който възстановява енергийните нужди на животното. И не на последно място, витамините и минералите също са жизненоважни за кучетата, за да са здрави. Сред витамините и минералите най-важните са A, D, E, B и C, сол ( 2%), фосфор (1%), калций (1%), магнезий (0, 5%).

Суха храна за кучето - какво трябва да знаем? В следващите редове вижте повече:

Суха храна за кучето

Ако сте решили да си вземете куче, тогава трябва да сте много внимателни с избора на храната му, тъй като тя трябва да е богата на всички хранителни вещества, витамини и минерали, от които животното се нуждае. До голяма степен това е индивидуално, но все пак трябва да имате предвид също така възрастта на кучето и породата. Ако сте се спрели на сухата храна и искате да храните основно кучето си с нея, тогава е добре да сте запознати с нейните основни предимства.

- сухата храна е много по-балансирана и съдържа всички необходими вещества, тъй като самите производители са изчислили необходимата норма на мазнините, протеините, въглехидратите, минералите и витамините;

- удобна за използване, като не се налага сами да приготвяте диетична храна за кучето си;

- можете да оставяте сухата храна на кучето си, дори когато се налага да отсъствате за 1-2 дни, като така ще сте сигурни, че той не е гладен;

- не се налага да давате на любимеца си допълнителни минерали или витамини;

- храната не може да е заразена с паразити или опасни инфекции.

Имайки предвид обаче, че в сухата храна няма вода, кучето ви трябва да има постоянен достъп до чиста вода. Откъм минусите можем да кажем това, че тя не е натурална, като заедно с това в процеса на самото производство се губят част от полезните вещества.

Също така не ви препоръчваме сами да избирате сухата храна на кучето си, тъй като нуждите на всяка порода са различни. В идеалния си вариант е добре да посетите ветеринар, който да ви помогне да направите най-добрия избор, съобразявайки се също така и с възрастта на кучето. Спазвайки тези простички правила, ще сте сигурни че осигурявате най-доброто на любимеца ви и се грижите отговорно за неговото хранене и здраве като цяло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest