miau.bg»Статии»Рибки»Породи Рибки»Рибки Коридорас

Рибки Коридорас

Рибки Коридорас
Снимка: oranda Pixabay

Една внушителна група аквариумни рибки заема видно място в интереса на акваристите. Това е групата на рибките Коридорас. Този интерес никак не е случаен.

Огромната популация на Коридорасите е много подходяща за отглеждане в домашни условия, защото са дълголетни, непретенциозни, добре се вписват във всеки аквариум и съжителстват с широко разнообразие от други рибки, най-вече се погаждат с хелери, гупи, плати и други представители на декоративните рибки, които може да бъдат срещнати в почти всеки аквариум.

Начинаещият акварист няма как да не сложи сред своите избраници поне един вид от Коридорасите. Какво знаем и какво още можем да научим за тези толкова популярни рибки? Ето някои интересни подробности за тях, които може да бъдат от помощ на всеки, решил да отглежда някое от тези симпатични и кротки сомчета.

Етимология и класификация на рибки Коридорас

С името Коридорас се обозначава род сладководни сомчета от семейство Callichthyidae - калихтови сомове и подсемейство Coridoradinae-бронирани сомове.

Името Коридорас произлиза от гръцките kory - шлем и doras-кожа. Коридорас е най-големият род неотропични риби, познати във 161 вида.

Този род е единствен в племето Corydoradini. Типовият вид на този род е наречен Corydoras geoffroy. Няколкостотин вида от този род все още не са класифицирани, но се отглеждат от акваристи. Те са представени по номера, които изпълняват роля на търговски имена, но научно название все още нямат.

Видовете barbatus Corydoras macropterus и Corydoras prionotos са прехвърлени в род Scleromystax, тъй като се отличават от Коридорасите с по-голям брой лъчи на гръбната перка. Предлага се те да бъдат признати за синоним на Коридирасите, но това още не е прието. Както се вижда, работата около класификацията на вида все още продължава.

Според външна окраска Коридорасите се делят на 9 групи, които по-късно били намалени на 5 общо. Делението по групи става спрямо цвета и местообитанието им в момента.

Местообитания на рибки Коридорас в естествената им среда

Видовете от това огромно семейство имат сравнително по-тесни местообитания в сравнение с други калтитиди, но площта на разпространение на целия род почти се равнява на площта на разпространение на семейството, с изключение на Панама, където не се срещат Коридораси.

Те могат да бъдат намерени в Южна Америка, където са на Изток от Андите до Атлантическия бряг и от Тринидад до дренажа на река Рио де ла Плата в Аржентина.

Обикновено се срещат в потоци с по-малки размери по периферията на големите реки, в блата и езера. Те са местни за бавно движещите се и почти неподвижни потоци и малки реки в Южна Америка, където водата е плитка и много мътна.

Повечето от тях са обитатели на дъното и се хранят с пясък, чакъл или детрит. Бреговете и страните на потоците са покрити с растителност и обикновено там се намират Коридораси.

Те обитават широко разнообразие от типове вода, но все пак предпочитат мека, неутрална до слабо кисела или алкална вода и 5-10 градуса твърдост.

Могат да понасят само малко количество сол и не обичат приливите. Повечето обичат да живеят на групи, а някои се събират на стотици и дори хиляди индивиди, като понякога се смесват и с други видове риби.

Как изглеждат рибките Коридорас?

Коридорасите са дребни рибки, варират на дължина от 2. 5 до 12 сантиметра. Защитени са от хищници от телесната си броня и от острите си и обикновено отровни шипове.

При тях се наблюдава изключително разнообразие в цвета, формата на тялото и местообитанието, а работата на акваристите е внесла допълнителни различия.

При едно изследване, проведено през 1992-1993 година върху хромозомите на около 30 вида Коридорас е показало значителни различия в количеството хромозоми.

Те имат нормално дишане през хрилете, но притежават и коремно дишане, затова в аквариум трябва да имат свободен достъп до повърхността на водата, за да могат да поемат въздух.

При тях се наблюдава полов диморфизъм, женската е малко по-голяма от мъжкия. Лесно се отличава пола им, като се погледнат отгоре. Мъжкият обикновено е по-строен, а коремчето на женската е по-широко и изпъкнало.

Рибки Коридорас - описание
Снимка: ivabalk Pixabay

Полов диморфизъм по отношение на окраската се наблюдава при няколко вида. Например при Corydoras pantanalensis. При някои видове гръбната перка на мъжкия е по-висока, а коремните перки са заострени, за разлика от женските, където те са закръглени.

Размножаване на рибки Кородорас

Голяма част от Коридорасите достигат полова зрялост към 1-1. 5 години, но има и такива, при които настъпва на 1. 5-2 години. За да се размножават Коридорасите обикновено е нужен аквариум с вместимост 10-20 литра, за най-големите видове - двойно по-големи.

За да си хвърлят хайвера трябва да се съберат в съда както двойка или два мъжки и една женска, така и групи от 5-8 рибки с превес на мъжките.

Тъй като в естествената им среда размножаването става в зимния сезон, то температурите падат до 17 градуса. Стимул може да бъде честата смяна на водата в аквариума.

Женската събира с уста семенната течност на мъжкия при размножаване, след това прави джоб със събраните си коремни перки и слага няколко зърна хайвер. После търси активно място, където да ги закрепи - по страничните стъкла на аквариума, дъното или листата на растенията.

Повърхността бива почистена внимателно от женската, а после намазана със семенна течност, която носи в устата си и след това полага хайверните зърна. Те могат да бъдат от 30 до 1000. Различните видове се отнасят различно към хайвера. Някои го ядат, други не му обръщат внимание.

След 3-6 дни се излюпват личинки и започват да се хранят активно. Скоростта на растеж на малките е различна и зависи от вида. На възраст от месец и половина малките коридораси добиват окраската на възрастните.

Хранене на рибки Коридорас

Тези рибки са непретенциозни и се хранят с всякаква храна, стига да попадне на дъното, защото те са дънни риби и там търсят храната си.

Когато са в естествена среда се хранят най-вече с насекоми или техни ларви, също така с червеи и различни растителни вещества. Въпреки че никой вид не е риболовен, те се хранят и с мъртва риба.

Методът им на хранене е да търсят по дъното със сензорите си и да смучат хранителни вещества с устата, често заравяйки муцуната си чак до очите.

За разлика от повечето сомове, които са нощни риби, Коридорасите са активни през деня.

Характер на рибки Коридорас

Тези декоративни рибки са много видове и разнообразието им е голямо, но като цяло те не са агресивни, даже ги определят като плахи обитатели на аквариума. Те се разбират с почти всички други видове аквариумни рибки и поради това намират много широко поле за изява в аквариумите. Трябва само да се внимава по-бързо движещи се рибки да не изяждат храната им на по-високи нива на аквариума, ако ще бъдат хранени с люспеста храна.

Коридорас са пасажни риби и са лесни за запазване, спокойни, издръжливи и забавни. Обичат да се крият и ако им бъдат поставени достатъчно места за укритие, те са много интересни за наблюдение. Затова не пропускайте да поставите рибка Коридорас в своя аквариум, тя винаги се отплаща добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest