miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Хранене и Отглеждане»Чести грешки при отглеждането на кокошки

Чести грешки при отглеждането на кокошки

Грешки при отглеждането на кокошки

Ако сте решили да се занимавате с животновъдство и да отглеждате кокошки, тогава е важно да сте запознати с едни от най-честите грешки, които се допускат. Във всеки един случай ще ви е сложно в началото, докато свикнете със селскостопанската работа, но с времето ще свикнете и ще правите повечето си задачи автоматично. Дори може да се амбицирате да се занимавате с отглеждането на пуйки, патици, гъски, яребици, японски кокошки.

Чести грешки при отглеждането на кокошки:

1. Проблеми с водата

Най-важното нещо, което всеки животновъд трябва да помни е това, че при отглеждането на кокошки чистата вода и лесния достъп до нея играе много важна роля. Потребността от течности се увеличава, когато времето е много горещо. Дори ако водата е в достатъчно количество за всички птици, но е много топла, тогава кокошките могат да се откажат да я пият. Именно затова трябва да я слагате на сянка, за да не се нагрява. За зимните месеци е добре да закупите специални уреди, за да може водата да не замръзва и да е достъпна за всички домашни птици, като другия вариант е да я сменяте по-често.

2. Неправилно хранене

Често неопитните животновъди могат да допуснат различни грешки при храненето на кокошките, който не е достатъчно балансиран, за да може да удовлетвори потребностите им. Тази задача е лесна, а именно ако купувате готовите сухи храни от магазините, тъй като в тях вече са включени всички необходими витамини и минерали, за да е балансирано менюто им.

3. Стари фуражи

Кокошки

Домашните храни за кокошки започват да губят веднага хранителната си стойност и да се окисляват, както и да се развалят. Именно затова е по-добре да купувате готови фуражи или да сменяте домашните често. В идеалния си вариант те трябва да се съхраняват не повече от 4 седмици след като сте го смесили. Фабричните, от друга страна, имат доста по-дълъг срок на годност от около 3-4 месеца, затова те са и по-добрия избор при отглеждането на кокошките. Важно е да ги съхранявате на студено и тъмно място, за да се забавят максимално окислителните процеси.

4. Излишък от добавки и витамини

Това също е често срещан проблем при младите животновъди, които все още нямат достатъчно опит с отглеждането на кокошките. Даването на много голямо количество от различните витаминно-минерални добавки за кокошки или електролити могат да доведат до различни проблеми, като например сериозен дисбаланс в храненето. От друга страна, излишъкът от определени минерали може да попречи на усвояването на други минерали. Също така излишъкът от определени витамини може да има вредно взаимодействие с някои от минералите. Между другото, всяко от тези взаимодействия може да бъде токсично.

5. Твърде много храна

Разбира се, че не говорим да оставяте птиците ви гладни и да им давате много малко храна, но все пак и обратното положение не е полезно за здравето им. Прехранването също оказва негативно влияние на здравето на кокошките, затова е добре да спазвате златната среда при храненето на кокошките с фуражи.

6. Нарушение на температурния режим

Хранене на кокошките

Температурата в кокошарника е също важно условие, когато отглеждате кокошки и особено през студените зимни месеци. Добре е да използвате сено или друга постелка, за да им е по-топло, като градусите не бива да са под 10ºС, а през летните да не надвишават 30ºС. Ако обаче навън е много студено, тогава е добре да се замислите за някакъв алтернативен стационарен източник на отопление.

7. Метални боклуци

Причината за това е банална, а именно те могат да изядат различните болтчета, гайки и други метални предмети, като така да се задушат. Заедно с това с времето метала ръждясва и ако птиците го изядат, тогава това ще има токсичен ефект за здравето на кокошките, водейки до отравяне. Именно затова е важно да не държите такива неща близо до кокошките, за да не съществува такава опасност.

Това са едни от най-честите грешки при отглеждането на кокошките. Старайте са да осигурите комфортни условия за вашите птици, защото само така те ще са здрави. Никога не пренебрегвайте важността на тези правила, ако искате да можете да се грижите за животните ви добре и да се справяте с новата ви роля на отговорен животновъд.

А искате да отглеждате тези домашни птици, но все още нямате, вижте нашите обяви и цени за кокошки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest