Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Съвети при хранене на папагал Корела

Съвети при хранене на папагал Корела

Съвети при хранене на Корела
Снимка: Hans Braxmeier/pixabay.com

Предлаганите в търговската мрежа храни за папагали по принцип задоволяват естествените хранителни нужди на папагалите Корела. Необходимо е обаче да се разнообрази максимално храненето на Корелата, като се доближи до естественото, да се следи наличието в диетата на необходимото количество протеинови, минерални и витаминни фуражи.

Добри добавки към храненето на Корела са цикория, листа от глухарче, семена от плевели и семена от посеви, моркови, целина. Птицата винаги ще се радва да яде плодове: ябълки, портокали, банани и други "екзотични" такива. Клоновете на дърветата и пъпките могат да бъдат добра добавка, но първо трябва да разберете дали са били напръскани с химикали.

Всеки нов продукт трябва да бъде оставен в клетката за известно време, за да може птицата да се запознае и да опита новата за нея храна. Винаги оставяйте на птицата правото да избира храна и не предлагайте остатъци от трапезата си, което може да доведе до сериозни стомашно-чревни разстройства. Помнете, че има опасни за папагалите човешки храни.

Добър тест за пригодността на зърната и семената, предлагани на птицата, е тяхното покълване. Ако успеят да покълнат, тогава тази храна може да се счита за здравословна за стомаха на птицата. Лошата храна може да доведе до заболявания при Корелата.

Имайте запаси от храна за папагала Корела за не повече от месец, така че зърната в опаковките да не се слепят и да не започнат да се развалят. Съхранявайте ги във водоустойчиви кутии в хладилника или просто на хладно и сухо място. Мухлясалата храна може също да доведе до заболявания. Но пресушаването на фуража от своя страна може да доведе до загуба на хранителната му стойност.

Корелите са много непретенциозни към храната, но храната им трябва да бъде разнообразна: зърнена смес (просо - 35 гр, овес - 30 гр, слънчогледови семки - 10 г, коноп - 1 г, пшеница - 5 г, плевелни семена и билки - 3 г, ленено семе - 1 гр, царевица - 5 г), натрошени ядки, задушени овес и царевица, нискомаслена прясна извара, настъргани моркови, варени и нарязани кокоши яйца, различни зърнени храни.

Корелите обичат ядат зърна от пшеница и овес. Зелените и сочни фуражи следва да се осигуряват през цялата година в неограничени количества. В есенно-зимния период младите клони от липа, бреза, череша и от 1 до 2 пъти седмично - смърчови или борови клони - трябва да се поставят в клетката.

Папагал Корела

Ежедневното хранене на папагал Корела

Правилната диета не е лесна задача. На първо място, ежедневното хранене на Корелите трябва да включва необходимите вещества и витамини, без които функционирането на живия организъм е невъзможно. Освен това тези вещества трябва да бъдат балансирани в необходимите пропорции и да отговарят на нуждите в съответния период. Както знаете, почти всички компоненти на фуражите съдържат мазнини, протеини и въглехидрати, но във всеки вид фураж има нещо в повече и нещо в по-малко количество. Ето защо, преди да направите диета за вашите домашни любимци, трябва ясно да знаете нуждите на птицата.

Приблизителната дневна диета на Корела трябва да се състои от най-малко два - три вида зърно и набор от компоненти, които осигуряват нуждата от витамини, протеини и аминокиселини. За един възрастен папагал на ден са нужни около 40 г фуражни съставки.

Ако и вие искате да си вземете такъв папагал, вижте тези обяви и цени за Корела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest