Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Селкирк рекс - всичко за къдравата котка

Селкирк рекс - всичко за къдравата котка

Къдрава котка Селкирк рекс

Екзотичните породи котки са толкова много, че за всеки човешки характер ще се намери подходяща котка.

Ако сте организиран човек, с афинитет към реда и чистотата, то породата Селкирк рекс не е тази, която търсите.

Тя е за тези, които ще бъдат щастливи да понесат на ръце един мек, плюшен домашен любимец, идеален за гушкане, който често изглежда така, сякаш има лош ден за козината си. Защото е сред породите котки с къдрава козина.

Селкирк рекс няма да печели конкурсите за красота като мейн куун, турска ангора, сиамска котка или котка савана, защото няма как да постигне идеалния вид на своето палтенце, но ще ви разсмива често с начина, по който изглежда.

Селкирк рекс е една от новите породи котки с естествено къдрава козина, създадена за хора, обичащи рошавите котета. За всички любители на пухкави котаци е информацията за този нов член на рошавата банда.

История на породата Селкирк рекс

Селкирк рекс е една от най-младите породи котки. В нейното формиране участват персийска котка, британска котка и екзотичните котки. Официалното признаване на новия член на котешкото семейство е от 1992 година. Най-характерното селкирк рекс, че носят гена на къдравата козина.

Историята на Селкирк рекс може да бъде проследена до котка на име Мис дьо Песто. Тя е родена в щата Монтана, САЩ, от бездомна котка с бял и син цвят. Според очевидци котето се отличавало с много необичайна козина. То имало къдрави вълнисти кичури, около ушите вълните били особено забележими.

Селекционерът Джери Нюман, който осиновява котето, прави извод, че то показва нова мутация, базирана на същия ген като другите котки Рекс. Той го кръстосва с черен персийски котарак. От котилото 3 котенца имат къдрава козина и слагат началото на Селкирк рекс, а 3 други са с права козина. Нюман прави извода, че генът има силно доминантен начин на наследяване.

Къдравите котки от такива потомци могат да се родят само при едно условие: вторият партньор трябва да бъде къдрав. Сега котките, които са се родили с права козина се изключват от разплод, защото къдравият ген се наследява от двамата родители.

Селекционерът кръщава породата на своя втори баща и това е първата и единствена засега порода котки, наречена на човек.

Котка Селкирк рекс

Стандарт за Селкирк рекс

Породата Селкирк рекс е резултат от спонтанна доминантна мутация. Външната козина и подкосъмът са леко къдрави и меки на допир.

Селкирк рекс е средна по размер котка с мощна и здрава костна структура, излъчваща физическа сила. Котките са малко по-малки от котараците. И двата пола са привързани и доброжелателни, с балансиран характер.

Главата на котката от тази порода е кръгла, с широк череп и ясно изразени бузи.

Муцуната на Селкирк рекс е средно широка, има леко правоъгълен вид. Дължината на муцуната е половината от нейната ширина.

Профилът е добре очертан, забелязват се и бузите.

Брадичката, върхът на носа и горната устна са на една линия.

Задната част на носа е под линията на очите.

Брадичката е силна, добре развита и пропорционална на главата.

Мустаците на котката и веждите са къдрави. Те не се променят с възрастта. Ако котето се роди с къдрави вежди и мустаци, те се запазват такива през целия му живот.

Ушите на котката са средни по размер, широки в основата и широко разположени. Вълната наоколо е къдрава.

Очите на породата Селкирк рекс са големи, кръгли, широко отворени. Цветът може да бъде жълт, до меден, зелен или син. Цветът на очите трябва да бъде в хармония с цвета на козината на Селкирк рекс.

Тялото е със среден, до голям размер, хармонично развито, но не дълго.

Краката са средни, до големи. Те са силни и пропорционални на тялото.

Опашката е средно дълга, дебела в основата и заоблена в края.

Козината Селкирк рекс има две вариации - дълга или къса. Разликите в двата варианта са най-забележими при опашката и на яката.

При варианта с къса козина се характеризира с една и съща дължина на козината на опашката на котката и тялото, около 1-2 сантиметра. Къдриците могат да се определят като плюшени, компактни навсякъде по тялото.

Вариантът с дълга козина се отличава с къдрици на опашката, прилични на пера, не прилепват до кожата. Козината на яката е по-дълга от тази на тялото, тя рамкира муцуната.

Селкирк рекс

Всички котета се раждат с къдрава козина. Къдриците изчезват, но се появяват отново към 8-10 месеца. Козината се развива до 2-годишна възраст на котето.

При късата козина текстурата е мека, плътна с видими къдрици. Произволно навитата вълна създава отделни къдрици. Формата им наподобява повече на бучки, отколкото на вълни.

При варианта с дълга козина текстурата е мека, гъста, със забележими къдрици. Вълната е като плюш, но не прилепва плътно до тялото. Къдриците се виждат най-много около шията, на опашката и на корема.

Цветовите варианти са свободни, позволени са всички цветове според стандарта.

Козината на Селирк Рекс е изключително гъста и има висока склонност към линеене. Не се препоръчва на хора с алергия към котки.

Характер и поведение на Селкирк рекс

Характерът на Селкирк рекс отразява този на породите, заложени в неговото създаване. Има много от сдържаните качества на Британската късокосместа котка, пухкавата природа на Персиеца и игривостта на Екзотичната котка (ЕХО)

Като цяло Селкирк рекс се характеризира със спокоен, сдържан характер, търпелив, послушен и дружелюбен. Обича да играе и се нуждае от постоянното внимание на собственика си.

Селкирк рекс се разбира добре с децата, намира общ език с други породи котки, както и с кучета. Това е нежна, привързана и приятна за съжителство котка.

Лесно се адаптира и подходящ любимец за апартамент.

Продължителността на живот при Селкирк рекс е 15-20 години.

Хранене на Селкирк рекс

Храната на Селкирк рекс не се отличава от тази за други породи котки, тъй като това е непретенциозно животно, което приема това, което му се предлага. Може да бъде хранена с домашна храна за котки, което изисква допълнително добавяне на необходимите витамини, минерали и други хранителни вещества. Може да избере вариант с предлаганите в зоомагазините храни за котки с балансиран състав. Храненето на Селкирк рекс няма да ви отнема много усилия.

Грижи за Селкирк рекс

Не се изисква специални грижи за Селкирк рекс, тъй като се причислява към здравите породи. Грижата за козината на котката изисква редовно вчесване, но за къпането на котката трябва да се използват сухи шампоани, които оставят козината да се чувства копринена и чиста и да се къдри спокойно. Мокрото къпане не се препоръчва, тъй като гъстата козина съхне изключително трудно.

Наборът от фурминатор, гребени с различна гъстота на зъбите са задължителни. Нужно е да се помисли и за уреди и приставки за почистване на обилно отделяните косми.

Нуждата от котешки играчки за котето Селкирк рекс е както при всички породи. Предложенията са достатъчно и изборът зависи от вижданията и възможностите на стопанина.

Заболявания при Селкирк рекс

Не са известни заболявания при Селкирк рекс, характерни само за тази порода. Може да съществува проблем със слъзните канали, водещ до дерматит на лицето. Затова се прави проверка още при раждането.

Може да се появи дразнене във вътрешността на ухото заради къдравата козина, увеличаващо производството на ушна кал. Нужна е хигиена и внимание.

Някои котки Селкирк рекс мигат да имат склонност към прекомерно омазняване на козината, което изисква по-висока честота на къпане.

Може да наследят някои бъбречни проблеми от персийците, както и сърдечни проблеми от Британската късокосместа.

Селкирк рекс е сред редките породи котки и заедно с писани като котка Елф, котка Серенгети, Донски Сфинкс, Рагамъфин, Регдол, Бурманска котка, Сибирска котка, Норвежка горска котка, Манчкин котка рядко може да бъде видяна на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest