Miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Хранене и Отглеждане»Полезни зеленчуци за домашните кокошки

Полезни зеленчуци за домашните кокошки

полезни зеленчуци за домашните кокошки

Знае се, че кокошките носачки имат нужда да бъдат хранени възможно най-полезно, за да снасят много и качествени яйца. Едни от най-полезните продукти за пернатите са пресните зеленчуци. Не всички, разбира се. Има някои обаче, които просто задължително трябва да бъдат част от менюто на домашната кокошка.

Добавянето им при изхранването на животните е задължително най-вече през студените зимни месеци, когато носливостта спада и когато е нужна много повече енергия и полезни хранителни вещества за оцеляването през този период. Както зеленчуците допринасят за по-добро здраве и имунитет при хората, така те играят същата роля и при кокошките.

Ето кои от тях трябва да включите в менюто им. Стремете се да им ги поднасяте нарязани на дребно към другите съставки на дневната дажба или пък поотделно.

Едни от най-полезните зеленчуци за кокошките са морковите. Те съдържат обилни количества витамин А – бета каротин, и фолиева киселина, както и витамини от групата В.

Подобни характеристики има и тиквата, която е любим зимен деликатес за кокошките. Тя спокойно може да се нарече зеленчук, тъй като принадлежи към групата на т.нар. плодови зеленчуци. Тези две зеленчукови предложения са истинска енергийна бомба за пернатите, които ги хапват с удоволствие.

Други зеленчуци, които смело може да давате в определените дневни дажби, са зелето, броколито, аспержите, фуражното цвекло, ряпа. Важно е те да са измити и добре почистени, макар и да представляват предимно хранителни остатъци от продукти, които сте използвали за готвене.

цвеклото и морковите са полезни за кокошките

Също така не трябва да има плесенясали и изгнили участъци от зеленчуците. С цвеклото трябва да се подхожда внимателно, тъй като в по-големи количества причинява диария.

Препоръчва се предимно захарното цвекло. От зелето най-интересната и забавна част за кокошките са кочаните. Те ги изкълвават постепенно, така че може да хвърлите цели кочаните в кокошарника. Зелето е здраво и има продължителен срок на годност. То е незаменим източник на витамини през зимата.

Лукът е много важен зеленчук за кокошките. Той усилва имунитета им, презпазва ги от болести, притежава бактерицидни противопаразитни свойства. Още някои зеленолистни зеленчуци са идеална добавка пред пролетта. Това са спанакът, лападът, руколата. Може да давате по малки количества всеки ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest