Miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Хранене и Отглеждане»Забранени храни за домашните кокошки

Забранени храни за домашните кокошки

Забранени храни за домашните кокошки

Домашните кокошки се смятат за всеядни и затова често се казва, че остатъците от трапезата не се изхвърлят, а остават за храна на пернатите. Това донякъде е така. Тези селскостопански животни, отглеждани предимно за месо и яйца, са способни на практика да изядат почти всичко.

Това обаче съвсем не означава, че трябва да храните кокошките с хранителни отпадъци са полезни за тях. Напротив! Някои дори могат да бъдат силно отровни или да причинят други здравословни проблеми за животинките. Ето някои забранени храни за домашните кокошки.

Отровни растения

Такива са пелинът, хвощът, брустница, както и други отровни треви или листа от храсти. Те са силно токсични за кокошките и могат да доведат до бърза смърт на пернатите.

Сурово месо

Суровото месо е изключително опасна храна за кокошките. То може да е заразено с паразити или да е източник на бактериална инфекция. Поемането му от кокошките е силно рисково, тъй като те могат да се заразят и това да доведе до фатален изход за тях. Допустимо е да се дава само преминалото през отлична термична обработка месо.

Пресен или плесенясал хляб

Токсични храни за кокошки

Опасността от пресния хляб идва не просто от хранителната стойност на продукта, а от неговата консистенция. Проблемът е при преглъщането му, тъй като пернатите могат да се задавят с него, той да заседне в гушите им и да доведе до задушаване. Затова хлябът трябва да се дава само добре изсушен под формата на сухари – най-добре добавен към смеските.

Абсолютно забранен е плесенясалият и черният хляб, тъй като това са опасни за здравето на кокошките храни. Позволява се изсушен бял хляб, като при това употребата му трябва да не е в големи количества. Причината е, че съдържа набухватели и сол, които не са полезни за кокошките. Също така в големи количества може да доведе до затлъстяване.

Сладки и солени храни

Захарта е много вредна за домашните птици. Тя не се абсорбира и може да причини редица проблеми, сред които храносмилателни и отделителни разстройства. Солта е токсична за кокошките и затова е забранена, тъй като в малко по-големи количества може да доведе до отравяне.

Цвекло и сурови картофи

Цвеклото действа силно диуретично, което може да причини дехидратация. Докато суровите картофи могат да причинят отравяне – фатално за вашите пернати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest