Miau.bg»Статии»Рибки»Породи Рибки»Декоративна Рибка Боция

Декоративна Рибка Боция

Декоративна рибка Боция
Снимка: Egidijus Galubauskas/youtube.com

Акваристиката е изключително красиво и отпускащо хоби, което ни позволява да внесем късче природа в дома си и освежава интериора. Затова някои хора са го превърнали почти в начин на живот.

Сред начинаещите акваристи много популярна е рибката боция. Тя е спокойна, дълголетна рибка и съжителства отлично с всякакъв вид рибки. Затова е постоянен квартирант в много аквариуми. За всеки, който иска да се посвети на малките разноцветни обитатели на водата, е добре да се запознае с боцията.

Видове боция

Боцията принадлежи към семейство Loach, представителите на което не са особено популярни в аквариумите. Малко неочаквано от тази гледна точка, представителите на род Botia имат голяма армия фенове по цял свят.

Този малък род включва редица видове, които се различават по размер, цвят и поведение.

Един от първите открити видове боция е macramantha. Описана е в края на ХІХ век, 1852 година от холандския ихтиолог Питър Блекър. Рибата е наречена клоун заради яркото и необичайно оцветяване и акваристите много я харесват.

Друг вид е е morleti. Тя е позната от 1855 година.

1920 година е отбелязана с откриването на няколко вида от популярните сега мраморна боция и зебра боция.

През 2004 година са описани шахматни боции. Науката непрекъснато трупа знания за боциите и в бъдеще чакаме промени в таксономията на тази група. Възможно е нови цветни видове от тези красиви рибки да станат достъпни за акваристи.

Характеристика на риба боция

Боцията е дънна рибка, водеща начин на живот сред сумрака. Тя е миролюбива, рядко влиза в конфликт със себеподобни или други съседи в аквариума. Не трябва да се забравя обаче, че е подчертано териториална риба и всеки, който посегне на мястото, което обитава, ще бъде прогонен.

Всички боции имат отличителна морфологична особеност - наличие на специални трудноразличими шипове. Докато рибата е спокойна, те се сгъват в специални синуси, но в спешен случай щръкват рязко с характерно щракване като сгъваем нож. Убождането с такъв шил е доста болезнено и с него рибите могат да повредят транспортните чанти.

Тялото им има форма на торпедо, с триъгълно напречно сечение, добре приспособено за живот на дъното. Коремът на рибата е плосък, около устата има 3 до 4 чифта чувствителни антени. Самата уста е ниско долу.

Под големите очи на боцията се намират костни двувърхови шипове, които са в състояние да се изправят при опасност. На гръдните перки има вендузи, благодарение на които боцията може да се вкопчи в камъни, за да яде водорасли.

Гръбният плавник е много висок и понякога достига максималната височина на тялото. Той е с две лопатки с дълбок прорез. Гръдните перки са ниско разположени, над хрилните капаци.

Съжителство на Боцията с други рибки

Няма силно изразен сексуален диморфизъм. Обикновено женските са по-големи от мъжките и имат по-изпъкнал корем. Мъжките са по-тънки, но и по-ярки на цвят.

Оцветяването на боцията зависи от вида им. Има както невзрачни сиви, така и ярко оцветени. Това са боциите клоун.

Големите представители на семейството от древни времена са обект на риболов сред местното население.

По отношение на размера вариациите наистина са големи. Боция клоун е около 15-20 сантиметра, черни и оранжеви вертикални ивици.

Рибата мрамор пък е средна по размер и не надвишава 15 сантиметра с мраморен цвят на тялото- на светъл фон, има тъмни ивици по тялото.

Боция модест пък стига до 25 сантиметра и е ярко синя.

Боция морлети е бяла със златист оттенък и 7-8 сантиметра на дължина.

Местообитание на риба боция

Най-популярният член на фамилията боция - клоунът, е ендемичен на островите Борнео и Суматра. Предпочита участъци от реки, които текат сред тропическите гори. В сезона на дъждовете се наблюдава миграция към горните течения на реките за хвърляне на хайвера. Следователно тя е в състояние да живее в широк.

Мраморната боция е жител на Пакистан и Северна Индия. Живее в реки със скалисто дъно и голям брой заслони.

Боция морлета живее на територията на няколко съвременни държави от Югоизточна Азия. Това са Тайланд, Лаос, Камбоджа и Виетнам. Тя живее в основната част на големите реки, а в дъждовния сезон в наводнените крайбрежни райони.

Тигровата боция обитава реките на островите Калимантан и Суматра, както и полуостровната част на Малайзия. Живее в реки и езера, предпочита гъсталаци от водни растения.

Отглеждане на боция

Стадата боции имат строга йерархия. Това често води до конфликти между роднините, когато се отглеждат в аквариум. Може да се появи агресия при рибките. За да се намали нивото на агресия, трябва да се осигури достатъчно площ на дъното и голям брой убежища в аквариума. Те ще позволят на по-слабите да се скрият от доминиращите.

В природата боциите живеят в умерени реки и предпочитат чистата вода, богата на кислород. В аквариума трябва да има добра филтрация и често проветряване на помещението.

Тъй като е тропическа рибка, боцията предпочита топли води, 25-30 градуса и с ниска твърдост на водата. Повечето обичат здрача и там търсят храната си. Затова яркото осветяване на аквариума им не е добра идея. За декориране са подходящи растителни видове като анубии, мъхове, папрат.

През деня тези боциите спят с главата надолу, което плаши начинаещи собственици на аквариуми.

Съвместимост на боцията с други риби

Боцията не може да живее със златни рибки

Не трябва да се забравя фактът, че тази риба е стадна и ако бъде оставена сама дълго време, тя става агресивна. Оттам идва и славата на агресор към други видове на боцията, но това не е вярно. Просто трябва да се осигури достатъчно обширна компания, за да може по-малко от тях да имат конфликт.

При избора на съседи трябва да се вземе предвид, че боцията е доста голяма и много активна рибка. Затова съквартирантите следва да са неагресивни, пропорционални и с подобен темперамент. Добър избор на рибки, съвместими с боцията, са скаларията, ириса, различни видове барбуси.

Не бива да се комбинира с риби с водни перки като златните рибки, те могат да бъдат ухапани. Боцията може да яде аквариумни охлюви и това трябва да се вземе предвид.

Хранене на боцията

Естествената диета на рибките е много разнообразна. Когато се хранят боциите, те са забиват в дъното, за да търсят храната си. Диетата им се състои от насекоми, техни ларви, червеи. Обича и нежните части на водните растения.

В аквариума трябва да се поддържа баланс между растителната и животинската храна. Храненето с пресни зеленчуци в аквариума замърсява водата в съда. Има специални гранулирани фуражи, които са добър избор за храна на рибките.

Известно е, че повечето видове боции се хранят на тъмно, затова е добре да се хранят отделно, след изключване на светлината в аквариума. Най-добре да се дава храна в аквариума по едно и също време.

Развъждане на боцията

Развъждането на тези рибки, дори сега, е много малко проучено. Сложността идва от начина на хвърляне на хайвера, затова в аквариум това се случва изключително рядко.

В естествената им среда размножителния сезон съвпада със сезона на дъждовете. Тогава нивото на реките се повишава силно и бреговете се заличават. Рибките мигрират по долното течение и хвърлят там хайвера си в тръстиките. Малките им се хранят с планктон и след 2 месеца достигат 3 сантиметра. Растежът на новопоявилите си боции е много бавен.

В индустриален мащаб се развъждат боции в специални ферми, откъдето се доставят по други страни в света.

Още няколко факта за боцията

Сексуалният диморфизъм е слабо изразен. Само женските, пълни с хайвер, са по-големи от мъжките.

Най-благоприятната температура за боцията е 24-26 градуса.

В Югоизточна Азия събират хайвера на боцията и го продават на рибовъдни ферми, а това намалява естествената популация на вида.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest