Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Заболявания при мини прасенцата

Заболявания при мини прасенцата

Заболявания при мини прасенцата

Мини прасенцата са много дружелюбни социални животни. Затова и са все по-предпочитан избор на домашен любимец. Ако не желаете куче или котка по някаква причина, можете да си вземете такова сладурче. Както всички останали, така и те могат да се страдат от различни заболявания. Затова е важно да знаете не само как да храните мини прасенце, но и как да се грижите за неговото здраве.

Ако любимците ви не искат да играят и се намират постоянно в състояние на апатия, тогава това веднага трябва да ви насочи, че нещо не е наред.

В този случай хората, които отглеждат мини прасенце, трябва веднага да потърсят класифицираната помощ на ветеринар, за да може да се диагностицира причината за промяната в поведението му. В никакъв случай не започвайте лечение на своя глава.

Ето кои са най-често срещаните заболявания при мини прасенцата.

Диспепсия при мини прасенце

Това е заболяване, което спада към храносмилателните разстройства. Характеризира се с болки и подуване на горните части на стомаха. Основните симптоми са депресивно състояние, отказ от хранене на мини прасенцето, нарушен пулс, дихателна недостатъчност, дехидратация. Впоследствие се наблюдава промяна в изпражненията - течни и с пяна. Възможни са спазми и загуба на тегло. Особено често заболяването се среща при малки прасенца. То се дължи на нарушението на вътрематочното хранене.

Лечение: препоръчват се 2 хранения на ден с преварена вода и с 1% солен разтвор (натриев хлорид).

Салмонелоза при мини прасенце

Другото име на заболяването е паратиф. То е остро инфекциозно, като възбудител на инфекцията е бактерията от вида Салмонела. Източника на заразяване са хранителните продукти: мляко, сирене, яйца, вода. Възможно е заразяване по въздушно-капков път. Обикновено се заразяват мини прасенцата на възраст до 5 месеца. Симптоматиката се изразява във висока температура и диария. При особено тежки случаи може да се развие и пневмония.

Лечение: провежда се строго под наблюдението на лекар! Може да дадете на животното междувременно оризов бульон. За лечение се назначават лекарствата ацидофилус, колибактерин.

Мини прасенце

Стрептококова инфекция при мини прасенце

Група инфекциозни заболявания, които се предизвикват от микроорганизмите Стрептококи. Засягат кожата, дихателната и пикочно-половата система. Мини прасенцата боледуват от инфекцията през първите 6 месеца от живота си. Симптомите са повишена температура, задух и кашлица. При обостряне на състоянието може да се развие сепсис, като хроническата форма се характеризира с артрит и пневмония. Болното животно веднага трябва да се изолира от другите любимци, ако имате такива.

Лечение: различно - в зависимост от тежестта и степента на заболяването, но обикновено се предписват лекарства от групата на Пеницилините и Ампицилините.

Рахит при мини прасенце

Това е заболяване на опорно-двигателния апарат. При него се поразява също така нервната и ендокринната система на мини прасенцата. Болестта се предизвиква от недостига на витамин D, калций и фосфор в рациона на животното. Симптоматиката се изразява в загуба на апетит, забавен растеж и ръст. Понижава се мускулният тонус, като могат да се наблюдават и конвулсии.

С възрастта се получава удебеляване на ставите, появява се накуцване. В особено тежките случаи мини прасенцето може да спре да ходи изцяло. Гръбначният стълб се огъва, възникват чести фрактури на крайниците. Страничните симптоми на заболяването са остра реакция на ярка светлина и шум. Любимеца ви може да страда от чести настинки, пневмония, ринит.

Лечение: добавяне на витамини и минерали към храната. От особено значение за превенцията на заболяването е рибеното масло. Включвайте го в диетата ежедневно, а също така се препоръчва кварцово облъчване.

Анемия при мини прасенце

Клинично състояние, което се характеризира с ниско съдържание на хемоглобин в кръвта. Като следствие на това се намаля количеството на еритроцитите. Заболяването се характеризира и с недостига на мед, манган, кобалт и други важни минерали в тялото на животното. Тежестта на състоянието може да се определи с кръвен тест за съдържанието на хемоглобин в кръвта. Симптоматиката се изразява в умора и бледост на кожата. Възможно е да се наблюдават и припадъци понякога. Цвета на лигавицата е иктеричен. Забелязва се загуба на теглото и общо изтощение на организма.

Лечение: провежда се под наблюдението на лекар! Заболяването може да бъде по-опасно, отколкото изглежда на пръв поглед. На първо място е необходимо да се балансира храненето, да се включат витамините, съдържащи желязо в диетата. С напредването на заболяването може да се наложи кръвопреливане.

Болести при мини прасенце

Конюнктивит при мини прасенце

Това е възпаление на лигавицата на окото, което е предизвикано от алергична реакция или инфекция и се причинява от опортюнистичната флора. Източници на инфекция са вируси и бактерии. Именно затова е важно винаги след разходка внимателно да прегледате очите на домашния любимец. Симптомите включват бодежи в окото и изтръпване. Наблюдава се обилно сълзене и зачервяване, а клепачите могат да се подуят. Понякога се наблюдава и супурация на очите, зачервяване. Вследствие на това температурата на мини прасенцата се повишава, наблюдава се лесна умора, хрема и липса на апетит.

Лечение: ако мини прасенцето е болно, то в никакъв случай не се занимавайте със самолечение на животното. Само опитен ветеринарен лекар може да предпише необходимите очни мехлеми и капки.

Кератит при мини прасенце

Инфекциозно заболяване на роговицата на окото, която се изразява с възпаление, помътняване и намаляване на зрението, болка, зачервяване. Понякога инфекцията може да премине и на конюнктивата. Характерни симптоми на заболяването са притваряне на окото, сълзене, подпухналост на клепачите, а с напредване на болестта - помътняване на роговицата. Ако не се лекува, може да се стигне до язва на роговицата или перде на окото.

Лечение: при първия признак трябва незабавно да се свържете с вашия ветеринарен лекар, тъй като успехът на лечението зависи именно от това. В зависимост от вида на кератита, се предписват различни антивирусни лекарства. За силната болка в очната ябълка се прилага терапия с лидокаин, а също така може да се използва електрофореза. В особено напредналите случаи може да се наложи хирургическа интервенция.

Отит при мини прасенце

Възпалително заболяване на слуховия орган. Причините могат да са различни: травма на ухото или пък натрупването на ушна кал. Понякога заболяване може да се провокира от попадането на голямо количество вода в ухото или гъбична инфекция. Симптоматиката се изразява в рязка и остра болка в ухото, възпаление и гной от слуховия проход. Повишава се температурата и ако не се предприеме навременно лечение, тогава могат да възникнат различни усложнения.

Лечение: предписват се различни капки, които трябва да се използват около 1 седмица. Съставът на лекарството включва антибиотици и противовъзпалителни вещества. За облекчаване на отока се предписват антиалергични медикаменти. Заболяването често е придружено от треска, като за облекчаване на симптомите често се предписват антипиретични лекарства.

Мини прасенце - характерни заболявания

Ринит при мини прасенце

Хората, които полагат грижи за мини прасенце, трябва да бъдат подготвени и за този проблем. Това е заболяване на горните дихателни пътища, което се характеризира с хрема. Може да възникне вследствие на горещ въздух, консумацията на храна, която не е свежа или вирусни инфекции. Симптомите, които се проявяват при това състояние, са увеличена честота на дишането, кашлица задух, хрема, а също така понякога може да има и повръщане Лигавицата на носа набъбва, а в носа се образуват крусти. Разграничава се първична и хронична форма на ринита.

Лечение: предписват се антивирусни лекарства. При повишена температура се прилагат антипиретици. Превенцията на заболяването се изразява в спазването на хигиената на домашните любимци, както и профилактичните прегледи при ветеринар.

Ларингит при мини прасенце

Това е възпаление на лигавицата на ларинкса. Характерни са лезиите на гърлото. Това заболяване при мини прасенцата се появява в резултат на прекарана настинка или инфекциозно заболяване: морбили, магарешка кашлица, скарлатина. Причините за заболяването са механично дразнене на лигавицата на гърлото, вдишване на студен или твърде горещ въздух. Симптоматиката се изразява в болезнена и суха кашлица. Мини прасенцата могат да откажат да се хранят, поради силната болка в гърлото. Появява се задух, а телесната температура се повишава.

Лечение: важно е своевременно да потърсите медицинска помощ във ветеринарна клиника. В особено тежките случаи заболяването може да стане хронично. Назначават се различни медикаменти, като е важно мини прасенцето да е спокойно, както и да го изолирате от факторите, които могат да усложнят болестта: течение, стрес, болни животни. При ларингита се използват и народните методи за лечение - почистване на гърлото с растително масло или компрес със загрято масло.

За съжаление мини прасенцата са податливи на доста широк спектър от заболявания. Именно затова е особено важно, при появата на първите признаци на неразположение, да се консултирате с лекар. Животът на домашния любимец зависи от грижите и вниманието на стопанина му. Само така мини прасенцата ще се радват на крепко и силно здраве.

Въпреки че са известни различни болести при мини прасенцата, ако се грижите добре за тях, ще се радвате дълго на компанията им. Ако и вие искате такъв екзотичен домашен любимец, вижте нашите обяви и цени за мини прасенце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest