Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Най-важните грижи за мини прасенце

Най-важните грижи за мини прасенце

Най-важните грижи за мини прасенце

Мини прасенцата са много умни животни, които все по-често се вземат за домашни любимци. Могат лесно да бъдат обучени на различни команди, тъй като са много интелигентни и лесно разбират какво се иска от тях. Храната оказва влияние на растежа и размерите на животното. Нека видим кои са най-важните грижи за мини прасенце.

1. Поведение на мини прасенце

И големите, и малките прасенца се отличават с игривия си и любопитен темперамент. Днес декоративните животинки стават все по-популярни и доста хора си ги взимат за домашен любимец.

Важно е да обръщате внимание на поведението на мини прасенцето, тъй като рязката промяна може да е сигнал за някое заболяване. По природа са много чистоплътни, всеядни и обичат да играят. Познават гласа на стопанина си и много рядко могат да станат агресивни. По-интелигентни са от доста животни, така че с лекота ще можете да се сприятелите с тези сладури и да ги приучите на всички необходими хигиенни грижи.

2. Хранене на мини прасенце

Хранене на мини прасенце

При отглеждането на мини прасенце в домашни условия е важно да спазвате най-важния принцип, а именно никога да не ги прехранвате, тъй като това е много опасно за здравето им. Те не могат да контролират апетита си, затова именно вие като отговорен стопанин трябва да се грижите за менюто им.

Можете да храните мини прасенцето си с различни плодове и зеленчуци (варени или свежи), каши, зърнени храни, млечни продукти, немазно месо и риба без костите. Забранено е да ги храните със сладко, крекери и бял хляб. В никакъв случай не им давайте солени или пикантни храни, тъй като те са не само вредни, но и отровни за тези животни.

3. Агресия при мини прасенце

Като цяло по характер мини прасенцата са много спокойни и контактни, но с възрастта могат да настъпят промени. Това значи, че когато пораснат, започват да възприемат членовете на семейството като част от своето стадо и се опитват да изградят йерархични отношения. Именно в този период е възможно да са агресивни, ако сметнат че някои в семейството е по-слаб от тях.

Агресията може да е следствие и на неправилно възпитание, ако сте ги разглезили много, а също така ако не им обръщате достатъчно внимание. За да изправите тази ситуация, можете да си вземете още едно мини прасенце, с което то ще можете да си общува.

Ако нямате тази възможност, тогава можете да си вземете дори котка или куче, с което те също лесно ще могат да изградят топли и приятелски отношения. Големите мини прасенца могат да станат агресивни и по време на половото си съзряване. Тогава се препоръчва да кастрирате животното.

4. Грижи за мини прасенце

Отглеждане на мини прасенце

Всяко едно домашно животно има нужда от свое местенце в дома, както и къде да спи. Хигиенните грижи не са по-малко важни - можете спокойно да къпете мини прасенцето, защото не само че то не се страхува от водата, то ѝ се наслаждава.

Още нещо за грижите за мини прасенце. Веднъж на 3 месеца може да режете копитния му рог, но бъдете много внимателни. Прасенцата могат да гризат различни предмети, в това число и каишката си, затова трябва да скриете всичко ценно на високо.

Много активни и подвижни животни са, затова можете смело да излизате на разходка с тях, но задължително с каишка. Идеално е, ако можете да ги извеждате всеки ден, тъй като колкото повече се движат, толкова по-добро е тяхното физическо и психическо здраве. Не забравяйте да направите и необходимите ваксинации, ако сте решили да ги извеждате, за да сте спокойни за безопасността им.

5. Дресировка и обучение на мини прасенце

При дресировката на мини прасенцето е важно да не им викате или да не сте много строги. Те са много чувствителни животни и виждат на първо място в стопанина си приятел и верен другар.

То е много интелигентно животно и лесно ще можете да го обучите на различни команди, включително и на доста сложните. Имайте предвид, че това са много забавни и весели питомци и занятията не бива да са скучни, за да не се отегчат и да спрат да изпълняват командите.

Отлична мотивация при дресировката на мини прасенцето може да станат лакомствата и ласките. Много са лакоми и дори за малко парченце от любимата им вкусотия са готови да изпълнят всяка команда.

Ако сте решили да отглеждате мини прасенце, подходете отговорно към задачата си. Бъдете сигурни, че няма да останете разочаровани, защото сладките прасенца са много интелигентни, забавни и дружелюбни и ще се превърнат във ваш верен приятел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest