Miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Какво дъно да изберем за аквариума

Какво дъно да изберем за аквариума

Какво дъно да изберем за аквариума

Какво дъно да изберем за аквариума си? Този въпрос е важен и трябва да имаме ясна представа какви са вариантите пред нас.

Най-популярни може би са или пясъкът или ситните камъчета. На пръв поглед те си приличат доста, но всеки от тях има своите качества и недостатъци.

Изборът на дъно за аквариум трябва да е основан на това какви рибки ще отглеждате вътре в аквариума, както и неговия размер.

Ситни камъчета (чакъл)

Чакълът е по-подходящият избор за повечето домашни аквариуми. Един от сновните плюсове е, че позволява на водата да се процежда през него, като по този начин не се задържат микроорганизми и бактерии.

Камъчета за дъно на аквариума

Ако тези вредители се натрупат и стоят прекалено дълго във водата, те могат да разболеят рибките и са предпоставка за появата на плесен в аквариума. Освен това ситните камъчета са прекалено тежки, за да бъдат засмукани от филтрите на аквариума и да ги задръстят, намалявайки тяхната ефективност. Чакълът може да бъде в различни цветове.

Пясък

Пясъкът не позволява на водата да преминава през него. Той е добър вариант, ако смятате да отглеждате рибки, които по принцип ровят в пясъка и го филтрират. Някои хора смятат, че това е по-естественият избор за дъно, имитирайки реките, които са естественият хабитат на рибите.

Ако сложите повече пясък на аквариумното дъно, няма да е нужно да го подменяте толкова често. Тъй като празното пространство между песъчинките е прекалено малко, в повечето случаи остатъците от храна за рибки се задържат само по повърхността и не загниват толкова бързо.

Пясък за дъно на аквариума

Отделните видове аквариумни рибки имат различни предпочитания към дъното. Например някои риби се нуждаят от пясък, за да живеят нормално - те го ядат за да могат да смилат храната си по-лесно. От друга страна златните рибки са застрашени от поглъщане на песъчинки, които могат да запушат храносмилателната им система.

Затова за тях се препоръчва ситният чакъл за аквариумно дъно. Ако планирате да има аквариумни растения, уверете се, че и те имат подходящата среда, в която да виреят. За да улесните себе си впоследствие, количеството, което поставяте на дъното, трябва да е съобразено с размера на аквариума.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest