miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Хранене на Мини пинчер (Цвергпинчер)

Хранене на Мини пинчер (Цвергпинчер)

Хранене на Мини пинчер
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Мини пинчерът е известен още с името Цвергпинчер. Грижите за Мини Пинчер включват в себе си не само обучението и дресировка на кучето, но и избора на правилно хранене според индивидуалните потребности на породата.

Кучето трябва строго да знае дневната си норма, но и не бива да ми давате много мазна храна, тъй като това ще повлияе пагубно на мускулестата му и стегната фигура.

Основни правила при хранене на Мини пинчер

Отнасяйте се към новия член в семейството ви не само с много търпение и внимание, но и отговорно, включително да не подлагате организма му на стрес, избирайки неподходящи храни за кучета. Следва да обърнете внимание на следните правила при хранене на Мини пинчер:

- Адаптация - през първите 10-14 дни хранете любимеца си с подобна или дори същата кучешка храна, каквато са му давали преди. Едва след това можете да преминете към поетапното и постепенно сменяне на рациона;

- Постоянство - трябва стриктно да се придържате към вида храна, която е избрана за кученцето: естествени продукти, консерви или суха храна;

- Внимание - въвеждането на всеки нов продукт трябва да става поетапно и постепенно, както и на малки порции, но без да променяте драстично основната диета.

Телешко за Мини пинчер

Задължителни храни за Мини пинчера:

Месо - заема най-малко 30% от останалата храна (говеждо, телешко или от домашни птици). В никакъв случай не давайте кости на кучето:

Зеленчуци и плодове - Мини пинчерите ядат моркови, зеле и дори цвекло. Можете да им ги давате, както сурови, така и леко да ги задушите;

Каши - те са задължителна част от дневното меню на породата Мини пинчер и заемат около 1/3 от него. Най-добре е да изберете елда, ориз, овес, ечемик.;

Риба - дава се не повече от 3 пъти на седмица, като е препоръчително да постни риби с по-малко съдържание на мазнини, които трябва задължително преди това да почистите от костите.

Основополагащо правило при храненето на Мини пинчера е размера на единична порция. Например, хранете възрастно куче така, че след това купичката да е празна, но и животното да се е наситило.

Формулата е следната - на 1 килограм от теглото на кучето се дава по 25 грама готова суха храна. Обезателно приучете любимеца си към това, че храната се дава винаги и само по едно и също време. След нейното поставяне, изчакайте 30 минути и след това я махнете.

Малки кученца Мини Пичер

По този начин ще се изработи инстинкт и механизъм от организма на Мини пинчера, така че той ще разбира и ще усеща кога е време да го нахраните. Като цяло тази порода е много енергична и пъргава, което значи, че храна на тези активни кучета трябва да е много богата.

Хранене на малките кученца Мини пинчер

- кученца на 1-2 месеца - кравето и козето мляко са идеален вариант. Дава се леко топло и разредено с малко преварена вода. Можете да давате на кученцата и различни каши, които са полезни за тях (ориз, елда, ечемик);

- кученца на 2-3 месеца - в тази възраст можете да започнете да давате смляно телешко месо на кучето, което е по-добре да бъде смесено с някаква по-течна каша за кучета. Можете да добавите моркови, карфиол и други сурови, сварени или задушени зеленчуци. Можете да направите и салата от ситно нарязани зеленчуци за Мини пинчера, която да овкусите с много малко количество растително масло или нискомаслена заквасена сметана. Два пъти седмично можете да смесвате извара в кашите или да я давате като отделно ястие;

- 3-6 месеца - вече можете да храните кученцето до 4 пъти на ден, като в рациона им трябва да влиза около 40 грама месо: телешко, пилешко, говеждо, карантия. Нарежете го на дребно и го смесвайте в кашите. На тази възраст можете да давате и 2 пъти на седмица филе от риба, което да добавяте отново в кашата, когато не давате месо.

Хранене на възрастен Мини пинчер

Храна за Мини пинчер

Менюто на възрастния Мини пинчер трябва да е доста балансирано и здравословно. Постепенно можете да намалите малко месните продукти и да увеличите рибата, зеленчуците, яйцата и изварата. Предложете кисело мляко на кучето. Към този момент любимецът ви ясно ще може да покаже и изрази предпочитанията си, но все пак не бива да се водите от капризите му. Ако сте постоянни и не се отказвате, то с времето ще можете да научите Мини пинчера си да се храни здравословно, но и да харесва менюто си.

Забранени храни за Мини пинчера

- Шоколад;

- Алкохол;

- Стафиди;

- Грозде;

- Черупки от яйца;

- Мед.

Грижите за Мини пинчерите са не само лесна задача, но и носят огромно удоволствие на стопаните си. Те са дребни кучета и по природа са много чистоплътни. Важно е обаче да полагате грижи не само за хранителния им режим, но и да ги приучите към всички необходими кучешки хигиенни навици, да ги обичате, възпитавате и дресирате. Мини пинчерите не са просто кучета-компаньони, те са истински приятели за цял живот! Ако пък още не сте си взели куче, но много искате, вижте нашите обяви и цени за пинчер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest