miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Каква трябва да е температурата в аквариума?

Каква трябва да е температурата в аквариума?

Каква трябва да е температурата в аквариума?

В естествената природа не се случват резки промени в температурата на водата. Поради обема на водната повърхност, водата бавно изстива и се затопля, а различните риби успяват да свикнат и да се адаптират.

Ако лятото е горещо и слънцето нагрява водата прекалено много, тогава е достатъчно морските обитатели просто да сменят местообитанието си към по-ниските части и така няма да са подложени на резките промени на водата.

Ако се грижите за аквариумни рибки, тогава е важно да можете да измерите точно температурата на водата в аквариума, за да избегнете по този начин възможните бързи промени в нея.

Термометърът се разполага в средата на аквариума и трябва да е далеч от нагревателя. Според типа им те биват:

- Стъклени с живачен индикатор;

- С течен кристал (самозалепваща се лента върху стъкло);

- Електронни термометри.

Каква трябва да е температурата в домашния аквариум?

Температура на домашния аквариум

Повечето видове рибки живеят добре при температура на аквариума от около 22-26 градуса. По-ниските градуси не са подходящи за топлолюбивите обитатели, докато пък студенокръвните ще се чувстват по-комфортно в прохладна вода.

Ако гледате тропически рибки, тогава можете да увеличите градусите с 2-3. Имайте предвид, че рибките най-лесно се адаптират към промените на водата в аквариума, ако в него има достатъчно кислород.

Поддържане на температурата в аквариума

За да осигурите оптимални и комфортни условия на живот за обитателите, ще ви трябват и специални приспособления за поддържане на аквариум, които се продават в зоомагазините.

Вие сами решавате как да поддържате градусите. Ако сте решили да използвате нагреватели или аквариумни хладилници например, тогава ще имате пълен контрол над температурата, но от друга страна това излиза по-скъпо от другите методи.

Трябва винаги да следите за това температурата да е оптимална и комфортна за рибките, тъй като нейното рязко спадане или покачване могат да доведат до сериозни последици на водните обитатели.

Ако забележите, че нещо не е наред с техника, която използвате за поддържане на градусите в аквариума, тогава е важно своевременно да вземете необходимите мерки, за да върнете показателите към приемливите граници.

Прегряване

Поддържане на температура на аквариума

Ако температурата в аквариума се покачи над 30 градуса, тогава е много вероятно аквариумните рибките да загинат. Причините, поради които може да се случи това са:

- Директна слънчева светлина;

- Висока околна температура;

- Прекомерна близост до отоплителни уреди;

- Близост с мощна лампа;

- Неправилно отчитане на температурата.

Как бързо да охладите водата?

- Налейте в бутилка студена вода и я спуснете в аквариума;

- Използвайте охладител или хладилник за аквариуми;

- Добавете малко лед във водата.

Как да качите градусите, ако водата е студена?

- Налейте в бутилка гореща вода и я спуснете в аквариума;

- Използвайте термогрейки;

- Аквариумни нагреватели;

- Заменете част от водата с по-топла;

- Донесете до аквариума силна и мощна лампа и я насочете към него.

Правилната температура на водата в аквариума ще ви помогне да избегнете много различни проблеми със здравето на аквариумните рибки.

Този параметър пряко и косвено влияе и на техния имунитет. Именно затова е важно да се грижите правилно и отговорно за температурния режим на водата в аквариума.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest