miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Орална хигиена на кучето - какво трябва да знаем?

Орална хигиена на кучето - какво трябва да знаем?

орална хигиена на кучето
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Подобно на хората, така и при кучетата първи израстват млечните зъби. Те са доста тънки и остри, затова стопаните на младите кученца често могат да имат драскотини на ръцете си след игрите с питомците си.

Въпреки, че млечните им зъби започват да падат и да се сменят към 4-я месец, зачатъците на постоянните се появяват доста преди този период. За да израснат те здрави, трябва вие да полагате необходимата орална хигиена за кучето от най-ранна възраст и да осигурите на кучето ви достатъчно храна, която да е богата на фосфор и калций в правилните пропорции.

Здравословното хранене е залог за формирането на здрави постоянни зъби. Често може да се получи така, че поради прекаленото консумиране на мека храна от питомеца ви, млечните зъби могат да не падат сами, както трябва да се случи. Това от своя страна може да доведе и до неправилното израстване на постоянните. За да избегнете тази неприятна ситуация и да не се наложи да водите кучето на ветеринар, трябва да се погрижите за правилното хранене на кучето и консумирането на твърди продукти.

Също така, можете да давате на малките кученца да гризат различни безопасни играчки. Към 3-я месец можете да допълните рациона им и с подходящата твърда храна, като например моркови, сухари или пък не остри кости, твърди лакомства за кученца и други. Не се безпокойте за състоянието на млечните им зъби в този период, тъй като те са доста трайни и няма да паднат по-рано от времето си.

Съществуват и специални витаминно-минерални комплекси, в които микро и макроелементите са в балансирано съотношение. Те повишават устойчивостта на организма към различни заболявания, подобряват храносмилателния тракт и спомагат за правилното развитие на организма. Можете да ги добавяте към храната и така да сте спокойни, че ще получат достатъчно витамини и минерали.

Правилното разделение на възрастови категории помага от своя страна да изберете необходимите витамини за всяка възраст на кучето ви. Така например за кучетата от 21 ден до 18 месеца е особено важно да им давате различни добавки, които да наситят организма им с витамини и минерали, необходими за правилното развитие на зъбите и костната тъкан.

Орална хигиена при възрастните кучета

Чистенето на зъбите на кучетата е важен етап от правилната орална хигиена при питомците. В началото кучето може да не разбере поради каква причина правите това и може да срещнете известни трудности с този процес. Важно е да сте спокойни и уравновесени, а също така да не използвате физическа сила и да не викате на любимеца ви.

орална хигиена на кучето - какво да знаем?

Трябва постепенно да приучавате кучето, за да може да свикне и да види, че това не е страшно. Колкото по-рано животното се запознае с четката за зъби, то толкова по-лесно ще ви бъде и след това. При малките кученца трябва да използвате меките четки, а при възрастните - твърди.

Преди да започнете със самото чистенето на зъбите и оралната хигиена погалете кучето ви, сложете го до себе си и му говорете със спокоен и мил тон. Изстискайте пастата за зъби с размер на грахово зърно на четката и продължете спокойно да говорите с питомеца ви, масажирайки венците и зъбите му. Ако редовно правите това, тогава кучето ви постепенно ще свикне с тази процедура и ще я приеме за рутинна.

Желателно е да правите тази процедура 1 път дневно и да не пропускате. В случай че нямате такава възможност, тогава можете да използвате понякога и специалните лакомства за тази цел, които помагат да се почистят зъбите от малките остатъци на храна. Ако не правите това, тогава много скоро в устата на кучето ще се натрупат остатъците от храната и може да се образува дори зъбен камък при кучето, като с времето проблема само ще се задълбочава.

Възможни проблеми, ако не се грижите за оралната хигиена на кучето:

- поява на лош дъх при кучето;

- затруднено дъвчене на храна;

- кървящи венци при кучето;

- жълта линия на границата с венеца (зъбен камък);

- сива плака или твърди образувания на задните зъби, които могат да пречат и да създават дискомфорт на кучето при дъвчене.

За да избегнете всички тези проблеми, както и посещението при ветеринар, което може да е доста неприятно изживяване за питомеца ви, трябва редовно и постоянно да полагате грижи за оралната хигиена на кучето.

Ако въпреки усилията ви, все пак забележите че животното ви има зъбен камък, кървене на венците или друг проблем със зъбите, то своевременно се обърнете за помощ към специалист, който да ви помогне да решите проблема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest