Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Обучение на папагала Корела

Обучение на папагала Корела

Обучение на Корела

Домашният любимец в дома е не само забавление, но и голяма отговорност. Така например, ако сте решили да си вземете папагал, тогава трябва да сте готови да отделяте време и за това да го обучавате на различни команди. Папагалът Корела не обича да се чувства пренебрегван и понякога тези птици могат да са доста инатести, затова вие трябва да се запасите с доста търпение, ако искате да обучите корелата на команди.

С какво да започнете?

Възпитаните домашни любимци винаги с лекота ще изпълнят научените команди. Хората отстрани обаче никога не биха разбрали, колко усилия ви е струвало това да научите корелата си на команди.

Като за начало, трябва да знаете, че ако тепърва сте си взели папагал Корела в дома ви, той ще има нужда от време, за да свикне и да се адаптира. В идеалния си вариант е най-добре да си вземете малка птичка на възраст до 6 месеца, тъй като те по-лесно свикват с промяната в обстановката и по-лесно се обучават.

И така, след като пернатия приятел е свикнал с новата си среда, може да пристъпите към дресировката на папагала Корела. Бъдете готови и затова, че ще се наложи да покажете на своя нов приятел, че вие сте главен в дома и трябва да ви слуша. Трябва да свикне, че не представлявате опасност за него и няма да го нараните.

Как да обучим папагала на хигиенни навици?

Това е не по-малко важна част от обучението на Корелата и трябва веднага да определите къде ще бъде тоалетната на птичката, за да свикне тя. Не бива след време да променят мястото, тъй като ще ви е трудно след това да я приучите наново. Като за начало трябва да забележите как се държи любимеца ви преди да отиде в тоалетна.

Също така е добре да знаете, че малките крилати приятели до 6 месеца правят това средно между 15-20 минути, докато възрастните - 40-50 минути. След това просто като видите, че птичката иска да си върши нуждите, я заведете до обособеното място и повторете фразата Тоалетна или друга по ваш избор. Забравяйте да я поощрите с някакво лакомство за папагали например ленено семе, за да свикне по-бързо.

Основни команди за корела

1. Напред

Тя е една първите, с които е важно да свикне папагала. Можете да започнете с дресировката веднага след като се адаптира и спре да се бои от новия си дом. За тази цел, отваряйки клетката на папагала, протегнете ръката си и леко бутнете папагала напред и кажете Напред. Изключително важно е да не променяте думите и винаги да казвате тази фраза, а също така и да повтаряте упражнението всеки ден. Ако папагала общува и с другите членове на семейството ви, тогава те също трябва да се включат. Така след 2-3 седмици крилатият ви приятел ще свикне, че тази дума Напред означава, че може да седне на ръката ви и вие ще го изнесете от клетката.

2. Вкъщи

Папагал Корела
Снимка: Hans Braxmeier/pixabay.com

Научавайки тази команда, корелата лесно ще се прибира в клетката си и няма да ви се налага да я гоните из апартамента. Бъдете готови, че ще се наложи известно време, докато птичката свикне, какво се изисква от нея. За целта просто извадете любимеца ви от клетката му и го сложете на някой рафт например. След известно време му кажете Вкъщи и посочете вече познатата му клетка. Можете да слагате лакомство в клетката, за да привлечете вниманието му. Ако редовно правите това, тогава след 1-2 месеца ще видите как Корела вече може да се прибира сама в клетката си, когато кажете Вкъщи, изпълнявайки вашата команда.

3. Ела

Папагалите Корела са доста плашливи, затова е важно да сте търпеливи, докато те свикнат с новия си дом и с вас. Обучението започва с това, че вие трябва да седнете в другия край на стаята и да сложите в ръката си любимия плод на папагала, казвайки Ела. Бъдете готови, че той няма да разбере веднага, какво искате от него и ще се наложи да сте доста търпеливи, докато научи значението на тази команда.

Разбира се, че вие можете да изберете други команди за папагали и да смените думите, но важното е да сте постоянни. Само така ще видите резултата от вашето обучение, като то трябва да е всекидневно по 15-20 минути. Също така, можете да купите различни играчки за папагала си, като така ще им помогнете да развият своето въображение, а и обучението ще е много по-забавно, както за вас, така и за птичката.

Помнете, че това не е куче или котка. Така че обучението и възпитанието ще ви отнеме повече време, отколкото възпитанието на кучето например. Не сравнявайте по поведение корелата с амадини, папагал Ара, неразделки, канарчета, защото всяко птиче е уникално и със специфична индивидуалност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest