Miau.bg»Статии»Живини»Най-популярните земноводни животни

Най-популярните земноводни животни

Най-популярните земноводни животни

Земноводните са вид гръбначни животни, които се нуждаят от вода, за да оцелеят. Много от тях живеят във влажна среда или в близост до такава.

Днес ще разгледаме най-популярните видове земноводни. Те дишат и могат да абсорбират вода с кожата си.

Благодарение на специалните протеини, които кожата им произвежда, водата и хранителните вещества се транспортират в клетките на организма им.

Същото важи и за кислорода и въглеродния диоксид във и извън животното. Те служат за борба с различни инфекции, както и за отбрана.

Също като влечугите, земноводните са студенокръвни и поради това изискват специални условия и среда на живот.

Излагането на много слънце, може да засегне кожата им, която е един от най-важните органи.

Вятърът действа по подобен начин. Излагането на ветровита околна среда може да изсуши кожата им, а липсата на вода, от която да си набавят влагата, може да доведе до смърт.

Тъй като земноводните са едни от първите животни, засегнати от промените в околната среда и климата, те са и първите, които са застрашени от изчезване.

Саламандри

Саламандърът е земноводно животно

Има много и различни видове саламандри. Те имат издължено и слабо тяло с дълга опашка. Обикновено имат четири крака с еднаква дължина.

Повечето от тях имат добре развити бели дробове и могат да дишат добре на сушата.

Някои от тях имат запазени хриле, с които могат да дишат и под вода. Могат да бъдат открити в най-вече в северното полукълбо, но има различни видове в тропическите гори.

Тритони

Тритоните са видове саламандри и имат повечето от характеристиките им – четири крайника, пропусклива кожа.

Разликата е, че при тези земноводни животни кожата е по-грапава. Някои от тях могат да регенерират различни части от тялото си като например крайниците, външната част от хрилете им, очите и други.

Жаби

Жабите имат късо тяло и голяма глава. Предните крака са къси, а задните – издължени. Най-разпространените видове жаби са два – обикновена и крастава жаба.

Разликата се състои в следното. Обикновената жаба има гладка кожа, може да скача и живее във вода.

Краставите жаби предпочитат да живеят на сушата, но в близост до влажно място заради кожата си.

Те имат по-къси крака и по-суха кожа. Телосложението и крайниците им са пригодени повече за пълзене отколкото за плуване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest