Мини Хамстер

Мини хамстер
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Няколко вида представляват общото название мини хамстер. Всички те са изключително лесни за обгрижване и са подходящи животни за пръв домашен любимец в дома. Те са социални животни и не са териториални. Справят се добре, живеейки поединично. Мини хамстерите хапят понякога, но това не трябва да ви спира – те могат да се отучат. Ето какво трябва да знаем за отглеждането на мини хамстер.

Видове мини хамстери

Сред мини хамстерите спадат видовете Phodopus campbelli, Phodopus roborovskii и Cricetulus griseus. Възрастните израстват до 5 сантиметра дължина и тежат около 60 грама. При домашни условия видовете мини хамстер живеят около 3 години. Phodopus campbelli е любопитен и лесен за обгрижване.

Phodopus roborovskii пък е най-дребният вид мини хамстер, достигащ едва 25 грама. Той остава буден през деня. Cricetulus griseus обича всякакви препятствия и тунели, обграждащи къщичката му. Сирийският златен хамстер предпочита да се упражнява често и да общува.

По-скъпите кръстоски са също така любвеобилни, но с характерен къс косъм. Съществува и вид мини хамстер тип черна мечка (и наистина прилича на мини версия на мечка), който е фаворит сред домашните любимци за деца.

Всички хамстери (освен Phodopus roborovskii) са активни нощем – тогава те се хранят и играят, а денят е време за почивка. Свидетелство е обаче, че животинчето ще се адаптира към вашия режим, за да можете да си обърнете внимание взаимно.

Грижи за мини хамстер

Когато сътворяваме дома на нашето мини хамстерче, трябва да съобразим, че то предпочита обширно пространство с подсигурен участък за упражнение и игра. Клетката на хамстера трябва да е устойчива на бягство – най-добре да се изолира със стъкло, пластмаса или метал, а дъното да е нехлъзгаво и стабилно.

Хамстерите се размножават бързо

Отгоре клетката трябва да е отворена. Покритието на пода може да е различно – 4-5-сантиметров слой от парчета хартия или дървени пилки. То се сменя веднъж седмично, като по-често се премахват омокрените зони. Пилките от кедър са забранени – повечето дребни животни са уязвими към отравяне от тях.

При отглеждане на мини хамстер се снабдете с достатъчно пръчки и минерални блокчета за гризане – от особено значение е присъствието им, за да може хамстерчета да изтрива резците си правилно и навреме. Резците при тези животни растат през целия им живот.

Хамстерите свикват бързо със стайните температури – можете да ги държите и в хола, и в спалнята. Внимавайте с големите температурни амплитуди обаче, както и с директната слънчева светлина и течение.

Ако отглеждате повече от едно мини хамстерче, добавете партньор от същия пол само ако са израснали заедно. В противоположния случай, поотделното отглеждане е препоръчително – какво да кажем, харесва им да са самотници. Няма да им се хареса и съжителството с други видове дребни животни.

Хранене на мини хамстер

Що се отнася до храненето, заложете на балансирана диета, а именно – коминация от специално създадените влаборатория пелети. Тези храни за мини хамстери (които ще намерите в зоомагазините) съдържат всички нужни хранителни вещества за вашето мини хамстерче.

В добавка може да предлагате зърнени култури, зеленчуци за хамстери, плодове за хамстери, сено от тимотейка. Те се дават в количество не по-голямо от 10% от дневния хранителен прием, за да може животинчето да срещне адекватно хранителните си нужди и да запази добро здравословно състояние.

Мини хамстерите обичат да похапват

Пият ли вода хамстерите?

Да, хамстерите се нуждаят от течности. Водата на хамстера трябва да бъде филтрирана, несъдържаща хлор и сменяна всекидневно. Изхвърляйте остатъци от плодове и зеленчуци, които не биват изядени в рамките на 24 часа. Забранени за хамстери храни са: шоколад, храни и напитки с кофеин, алкохол, които сериозно могат да увредят здравето на хамстера. Избягвайте лакомства с високи количества захар и мазнини в тях.

Заболявания при мини хамстерите

Мини хамстерите често стават жертва на редица здравословни проблеми. Сред тях са загуба на космена покривка, кожни раздразнения, смущения в храносмилането (придружени с диария и зацапване на задницата), зъбни проблеми, диабет.

Опадване на козината при хамстерите и кожните изриви се проявяват като голи петна по тялото – дали от търкане по стените на местообитанието, или пък в следствие нападане от живеещите с тях животни. Абсцесите трябва да бъдат третирани от ветеринарен лекар.

Обикновено курс от широкоспектърни антибиотици, заедно с други медикаментозни средства, ще бъдат предписани за подобно състояние. Храносмилателните разстройства придружават всеки тип инфекция на храносмилателния тракт.

Мини хамстери

Мократа опашка – така се нарича типична за мини хамстерите бактериална инфекция – нерядко е следствие от стресови фактори на местообитанието и лоши грижи за хамстера. Заболяването е заразно между хамстерите. Хамстерите със заболяване мокра опашка незабавно трябва да бъдат лекувани, тъй като смъртта може да настъпи до 48-72 часа.

Диабетът е често срещано заболяване при мини хамстерите. Той лесно се избягва обаче – профилактични мерки са поддържането на диета, бедна на захари, и редовни физически натоварвания. Бъдете сигурни, че любимецът ви изтрива зъбчетата си редовно, защото свръхнарастването на резците усложнява храненето.

Най-обикновени предмети за дъвчене (пръчици, минерални блокчета) ще свършат работа. Забележите ли подаващи се зъбчета и трудно хранене, заведете животното на ветеринар, който да ги подреже. Ще познаем един здрав хамстер по това, че е активен, социален, храни се и пие вода, упражнява се, отговаря на случващото се около него. Ако нещо ви се струва не съвсем наред, не се притеснявайте да се консултирате с ветеринаря си.

Ако искате пухкав приятел, вижте тези обяви за хамстер. Разгледайте и оригинални имена за хамстери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest