Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Как да защитим котката от външни паразити

Как да защитим котката от външни паразити

Външни паразити по котките

Сигурно считате, че ако отглеждате котка в домашни условия и не я пускате никъде навън, то това гарантира, че тя няма как да се сдобие с котешки външни паразити. Прочетете следните няколко реда, с които да ви убедим в противното.

Бъдете подготвени и разберете как да защитите котката от външни паразити.

- Ако сте гледали достатъчно американски филми, то няма как да не ви е направило впечатление, че повечето хора не само че не събуват обувките си, след като се приберат у дома, но дори качват и обутите си крака въху масата.

Като оставим настрана този странен американски навик, за който е ясно, че е съвсем нехигиеничен, то имайте предвид, че именно разхождайки се у дома с обувките, с които сте били на вън, вие можете да внесете външни паразити на котката си.

Дори и тя да е типичната домошарка, която не си показва носа извън жилището ви.

- При положение, че имате дворна котка, разхождате я на повод (не е толкова прието у нас, но е напълно възможно) или просто я пускате от време на време да се разхожда около дома ви, то можете да ѝ поставите от онези каишки за котки, които се слагат на кучетата и за които се твърди, че предпазват от външни паразити.

Къпане на котка

Нарочно използвахме думата твърди, защото подобни каишки не могат да предпазят напълно цялото тяло на домашния ви любимец. Те действат по-скоро за ваше успокоение.

- Най-добре редовно да нанасяте препарати против външни паразити по козината на котката си, ако тя има достъп до външния свят.

Има пудри, шампоани за котки, балсами, спрейове и още много други варианти, но на този етап за най-сигурни се смятат тези на марката Фронтлайн, защото активното им вещество е фипронил.

То действа безотказно срещу почти всякакви външни паразити, като дори е ефикасно и при борбата срещу хлебарки. Това е един доста добър начин да защитите котката от външни паразити.

Кърлеж при котка

- Понякога е възможно въпреки всички предпазни мерки, които сте взели срещу появата на външни паразити в козината на котката ви, тя все пак да се е сдобила с някой кърлеж.

Не ви препоръчваме да се опитвате да го извадите сами, а да заведете животинката на ветеринар. Това е по-безопасно както за здравето на котката, така и за вашето собствено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest