miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Полезни съвети при пътуване с куче

Полезни съвети при пътуване с куче

Teodora MishinevaTeodora Mishineva
Новак
5012
Пътуване с куче
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
Препоръчано за теб:
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
19.00 лв.
Виж ››

Почивката ви несъмнено би била по-забавна, ако вземете и кучето. Не е нужно да търсите познат, на когото да го оставите или подходящ кучешки хотел, само трябва да се запознаете с особеностите на пътуването с куче. Ще ви споделим няколко трика, които ще улеснят пътуването ви.

Ветеринарен преглед

Преди да заминете на желаното пътуване уверете се, че кучето ви е прегледано от ветеринар и е напълно здраво. Вашият четирикрак приятел трябва да има кучешки ваксини, за да е защитен от опасни кучешки болести.

Обезпаразитяването на кучето е част от подготовката. Каишките и капките, които имат репелентно действие против кърлежи, бълхи и комари са най-добрият избор, защото комарите например пренасят паразита дирофилария, който влиза в кучешкото сърце и го уврежда.

Клетка или седалка

За да осигурите максимален комфорт при пътуването с куче трябва да се съобразите с предпочитанията на вашето животно. Дребните породи кучета се чувстват защитени, докато пътуват в транспортна клетка, постлана с меко одеяло или в скута на стопанина.

Куче в кола

Едрите породи кучета предпочитат да стоят на седалката до стопаните си, но имайте предвид, че този вид пътуване не е безопасно и винаги е по-добре да им осигурите подходяща клетка.

Тя трябва да бъде достатъчно голяма, за да може кучето да се изправя в нея, да се завърта и да ляга без затруднения. Не позволявайте на кучето да пътува с глава през прозореца, защото това може да доведе до нараняване на очите му.

Паузи за тоалетна

Предвидете паузи за почивка и тоалетна на кучето, те трябва да максимум на всеки 3 часа. По време на почивките кученцето ще ви е благодарно да го разходите навън, но винаги го дръжте на повод, защото новата среда може да го уплаши и да побегне. Честите почивки ще намалят случаите на гадене при пътуване.

Добра подготовка

Бъдете подготвени в случай на спешна ситуация да заведете кучето в най-близката ветеринарна клиника. За тази цел проучете предварително коя е тя и запишете телефонния номер. Носете паспорта на кучето винаги със себе си.

Вземете достатъчно храна за цялото пътуване и не забравяйте, че трябва често да предлагате на кучето прясна вода, особено ако пътуването включва физическа активност.

Ветеринар

Ако кучето страда от гадене по време на пътуване, посъветвайте се предварително с ветеринарния си лекар за подходящо лекарство.

Идентификация

Кучето трябва да има кучешки нашийник с медальон, който посочва вашия телефон, за да може ако се загуби и бъде намерено, да се свържат с вас възможно най-лесно.

И накрая, но не на последно място - никога не оставяйте кучето само в затворена кола, дори и за малко. Това може да му коства живота заради високите температури вътре.

Това бяха нашите полезни съвети при пътуване с куче. Имайте ги предвид, за да си прекарате приятно и безаварийно с вашия лаещ другар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest