Зайци Цика

Зайци Цика
Снимка: Leo_65/pixabay.com

Семейство Зайцови, латинско име Leporidaе, включва около 30 вида от тези дребни бозайници с остри зъби и дълги уши. Пухкавите животни имат чудесно пригодени за целта задни крака и дори декоративните породи правят високи скокове.

Симпатичното животно е опитомено още в ІV век преди Христа от вида заек подземник, който е дребен представител на семейството. След създаването на около 60 вида се обособяват групи зайци, които се отглеждат с няколко основни цели - за месото; за заешкото месо и кожата им; за кожата; за вълната и декоративни зайчета за домашни любимци.

Породите, които се отглеждат за месо, са селектирани хибриди, които са тествани основно за тази цел. Търсените качества са плодовитостта, способността за наддаване на тегло с цел получаване на повече месо, както и вкусовите достойнства на месото им. Сред тези изкуствено създадени породи се открояват зайците Цика.

Селектиране на зайци Цика

Заекът Цика е селектиран четирилинеен хибрид, получен преди 30-40 години в Германия. След опити, продължили почти 30 години, доктор Цимерман успява да получи идеален за получаване на месо заек върху основата на 40 поколения опитни екземпляри.

Хибридът Цика е предназначен за производство на месо. Основни показатели, по които се извършва селекцията са плодовитостта; бързият растеж; устойчивостта на заешки болести; издръжливостта, жизнеността и продължителността на живота на заека, добре оформеното тяло и вкусът на месото.

Характеристика на зайци Цика

Фибридният заек Цика има здрава конструкция, основните части на заека, от които се добива месо, са добре изразени. Зайците имат бяла космена покривка. Много са жизнени и устойчиви на болести. Майката зайкиня обикновено е с тегло 4, 5 килограма, а мъжките са 5, 5 килограма.

Главата им е леко удължена, имат кожна гънка в областта на шията, която се нарича гердан. Това е белег по рождение.

Имат равен, дълъг и широк гръб, широка поясница, които са добре стегнати. Козината на заека е гъста и покрива добре цялото тяло. Тъй като са внимателно селектирани, те имат отлични показатели по отношение на основните изисквания пред тях: да дават повече месо, да са плодовити, млечни и устойчиви на многобройните болести по зайците.

Заплождане на зайци Цика

Заекът Цика е скорозрял хибрид. Това означава, че първото заплождане на женската Цика става на възраст от 115 дни. По това време всеки заек е достигнал 70-75 на сто от теглото на родителите си. Цикълът на заплождане трае 33 дни, като 81 процента от женските са заплодени. По този начин от всяка женска може да се получат около 9 раждания.

Изходна база за получаване на хибрида са няколко специални линии, на които се следи много внимателно родословието и качествата, които показват поколенията. От популацията се отделят няколко специализирани линии, които след това се развъждат на принципа на затвореното стадо от поне 200 женски.

Всяка от линиите се селектира по определен показател - млечността, скоростта на растежа и други. От тези хибридни линии се правят кръстосванията и от тях се избират най-добрите съчетания. Едно съчетание определя една линия на бащата, с които примерно се осигурява висок растеж, а от линиите на майката се осигурява млечността, плодовитостта и опазването на зайчетата до отбиването им.

Отглеждане на зайци Цика
Снимка: StradivART/pixabay.com

Специализираните линии дават високата жива маса на зайците, които се отглеждат за месо. Всяка линия осигурява генетичен прогрес от страна на единия пол. Точната отчетност, обработената информация и големия наличен материал помагат за създаване на много добри хибриди, които се насочват към стоковите стада.

Когато зайчетата се отбиват, те трябва да имат 600 грама тегло, това е на 28 ден от раждането им. След 56 дни те трябва да са 2 килограма, но 70 дни -2, 5 килограма, след 84 дни, когато се колят са вече 3, 1 килограма.

Хранене на зайци Цика

Хибридните зайци Цика се хранят с комбинирани фуражи. Женските, които са майки консумират до 600 грама фураж на ден, в зависимост от броя на зайчетата.

Зайците се хранят следобед и вечер основно, затова в края на деня трябва да се залага достатъчно храна. Когато зайците ще се угояват за месо трябва внимателно да им се сменя комбинирания фураж за угояване на зайци в продължение на 4-5 дни поне.

Комбинираните фуражи трябва да се смесват с пресните като цвекло, тикви, моркови и други любими храни на зайците. Може да се използва и люцерна с високо качество.

Водата трябва да бъде прясна и затова се сменя всеки ден.

Болести по зайците Цика

Болестите, характерни за промишлено отглеждани зайци, се наблюдават и при зайци Цика. Това са предимно инфекциозни болести, причинени от различни бактерии. Пастьорелозата е болест на инфекциозно заболяване на дихателната система, както и бронхосептикозата.

Те боледуват също от туберкулоза, Тайзерова болест, инфекциозен стоматит, миксоматоза, които са отново инфекциозни болести, причинени от бактерии поради недобро гледане и лоша хигиена и недобро хранене.

Ушната краста, възпалението на храносмилателния тракт, са от неприятните и упорити болести по зайци Цика.

Метеоризмът и рахитът принадлежат към групата на незаразните заболявания, които обаче също довеждат до загуби за стопаните.

Поради многобройните възможни заболявания изборът на майки е много важен въпрос, който стои пред всеки собственик на зайчарник.

Избор на женски зайци Цика за майки

За разплод на зайци Цика се взимат предвид много изисквания при избора на зайкини за майки. Започва се с външния вид. Трябва да бъде подчертана женствеността. Главата на бъдещата майка трябва да има типичната форма и големина, гледа се дори кожната гънка на шията.

Телосложението е основно изискване. Провисналият гръб отхвърля веднага екземпляра като негоден. Козината също има значение, трябва да бъде равна и гъста по цялото тяло.

Нравът е следващото нещо, което има значение при избора. Злият нрав може да попречи на заплождането и да стресира мъжкия. Майката после може да разпръсва зайчетата, да стъпка някое или да изяде зайче. Тези неприятни моменти се избягват чрез селекция на женските.

Избират се плодовити и с висока млечност женски. Възможно е провалилите се майки да бъдат бракувани. Най-често причината за подобно поведение са грешки в гледането и храненето, защото породата е добре селектирана.

Интересни факти за зайците Цика

Тези животни не обичат водата и нямат нужда от баня.

Ноктите са им нужни, за да се придвижват лесно по гладки повърхности.

Зайците могат да спят с отворени очи. Може да се разбере дали зайчето спи, като се наблюдава нослето. Ако потрепва, значи още не е заспало.

Тези животинки има със 7 хиляди по езика си рецептора повече от човека. Затова опитват всичко и подбират това, което им харесва.

Скоковете на зайците са изключителни. За рекордни се смятат скокове на дължина до 3 метра и на височина до 1 метър. Те обаче са във възможностите на живеещите на свобода скокливци. Домашните са с далече по-скромни възможности по отношение на повратливостта си. Те разполагат и с много малко пространство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest