Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Десетте най-интелигентни породи кучета

Десетте най-интелигентни породи кучета

Австралийска овчарка

От всяко куче може да стане добър приятел. Някои са забавни, други – игриви, трети – любвеобилни. Но когато говорим за интелигентност, има определени породи, към които трябва да обърнете погледа си.

Проучване от над 200 породи, осъществено от психолога Стенли Корен, стига до заключението, че тези 10, които ще видите по-долу, са най-умните кучета.

Какво прави едно куче интелигентно?

Изследването оценява нивата на интелигентност въз основа на инстинктите, послушанието и способността на животното да се адаптира.

Специалистът по поведение на домашните любимци Сара Ходжсън обаче твърди, че всичко е относително. Някои са социално и емоционално зависими от хората, така че те по-лесно се обучават, казва тя. Но те имат по-малко интуитивни способности.

Ходжсън дава за пример хрътката, която е много възприемчива, има превъзходни сетива и зрение. Териерите могат да не изпълняват много кучешки команди, но имат отличен слух.

Имат ли кучетата коефициент на интелигентност?

Не точно. Учените обясняват, че IQ-то зависи от качеството, което наблюдавате у животното.

По-умни ли са големите кучета от малките?

Няма подобно научно твърдение, но според някои проучвания, големите кучета биха могли да се определят за по-умни. В следващия списък ще видите, че има само едно дребно куче.

Все пак, от изследване, проведено сред 1 888 кучета, става ясно, че големите домашни любимци са по-интелигентни от по-малките. Но това не е правило.

Ето кои са най-интелигентните породи кучета:

Бордър Коли

Бордър коли е интелигентно куче

Тези овчарски кучета заемат първата позиция в настоящото изследване за умни кучета. Те могат да научат команда за по-малко от 5 секунди и да я изпълняват поне 95% от времето.

Пудел

Хората обичат пуделите не само заради хипоалергенните им качества. Къдравите животни печелят сребърен медал, според това проучване, по интелигентност.

Немска овчарка

Немска овчарка е умно куче

Немските овчарски с удоволствие служат на полицията, като помощници на спасителни служби и лекари. Затова не е изненада, че старанието и послушанието им бива възнаградено, попадайки в класацията за най-интелигентни породи кучета.

Голдън Ретривър

Това е една от най-предпочитаните породи домашни кучета. И не случайно. Те са много интелигентни животни. Първоначално породата им се е появила, за да помага на ловджиите. Голдън Ретривърите обаче много се радват на спокойната и уютна домашна обстановка.

Доберман

Доберман е сред най-умните кучета

Доберманите се появяват в края на 19 век, когато немският бирник Луис Доберман решил, че иска среден размер домашен любимец, който да е хем пазач, хем другар. Тези безстрашни кучета нямат проблем да остават сами или да са покрай деца.

Шелти

Те са по-малки от Колитата. Тези сладки пухкави топки притежават невероятни качества – пъргави и послушни. В миналото са използвани, за да охраняват стадата. Следователно, Шетландските овчарки имат склонността да лаят, да преследват целта си. Но тяхната любов към хората заличава всякакви негативни характеристики.

Лабрадор

Лабрадорът е също много интелигентно куче

Те обичат да угаждат на стопаните си. Лабрадорите са кучета пазачи, използват се, за да търсят наркотици. Но в повечето случаи може да ги видите в уютна домашна обстановка. В продължение на 27 години, Лабрадорите са най-популярната порода в САЩ.

Папийон

Първото по-дребно куче, което попада в тази класация. Тази порода обаче не са обикновени животни. Тези 5-килограмови чудеса често са първенци по пъргавина. Името им произлиза заради големината и формата на ушите им.

Ротвайлер

интелигентно куче е и ротвайлера

За съществуването на Ройтвайлерите има сведения още от Древен Рим. Собствениците на Ройтвайлери трябва да се погрижат да им осигуряват ежедневни тренировки и упражнения, разбира се, и награди за послушанието им.

Австралийска овчарка

Тази порода не е особено популярна, но не я подценявайте. Тези кучета са много умни. Те са верни, любопитни и много енергични.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest