miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижа за козината на лабрадор

Грижа за козината на лабрадор

Petra VasilevaPetra Vasileva
Новак
112
Лабрадор ретривър

Лабрадор ретривър е късокосместа порода, която се среща в три цвята – жълто, черно и шоколадово. Независимо какъв цвят козина има вашето куче, важно е да знаете, че тя изисква доста по-специални грижи от тази на останалите късокосмести породи кучета.

Това е така, понеже лабрадорът е порода куче с двойна козина - с вътрешен и външен слой. Външният е с по-дълги косми, а под него кучето има още един дебел слой пухкава и гъста козина. Именно той го предпазва от студа през зимата, а през лятото му осигурява прохлада. Горният слой козина на лабрадора е водоустойчива, тъй като тази повода кучета са отглеждани за лов във вода.

Ето защо, въобще не се заблуждавайте, че лабрадорите имат малко козина. Ако си вземете такова куче, бъдете готови да чистите постоянно с прахосмукачката, тъй като тази порода кучета се скубе много.

Как да къпем лабрадора?

Лабрадорът се използва за лов на водни птици

Тази порода се използва активно за лов на диви патици и други водни птици. Ето защо, в козината им се отделят много естествени масла, които я правят непромокаема и я поддържат мека и блестяща. Затова, ако често използвате шампоан за кучета, рискувате да пресушите кожата на любимеца си, а козината да се накъса и да изглежда изпръхнала.

Онова, което може да направите е да къпете лабрадора само ако се е овъргалял в кал или в мърша, и то с възможно най-деликатния кучешки шампоан. Като цяло лабрадорите не бива да бъдат къпани повече от 3-4 пъти в годината.

Как да решем лабрадора?

Всички кучета се скубят, но при тази порода наистина смяната на козината важи с пълна сила. През зимата тя става по-гъста, за да им пази топло. Когато няколко месеца по-късно времето започне да се затопля, цялото това допълнително окосмяване трябва да отиде някъде - вероятно по вашия под или на дивана в хола.

Когато времето се затопли е хубаво да решете лабрадора си по-често. Така ще ускорите процеса на скубане, а и животното ще се чувства по-добре. Четкайте козината на лабрадора два пъти в седмицата през лятото и веднъж седмично през зимата.

И докато за горния слой на козината ще ви е свърши работа и обикновена четка, то за долната част си пригответе метален гребен. Ресането на лабрадора ще почисти козината му от мръсотията и ще помогне на естествените масла от кожата да се разпространят равномерно. Така любимецът ви ще изглежда още по-лъскав.

Как да подстригваме лабрадора?

Лабрадорът не бива да се подстригва

Това изобщо не е препоръчително. Тази порода кучета може да има много козина, но тя има свойството да се променя според сезона, за да не създава дискомфорт на любимеца ви. Дори да ви се струва, че през лятото на кучето ще му е горещо с тази пухкава козина отдолу, тя играе термо роля и му държи хладно.

Ако обръснете или подстрижете лабрадора, ще му създадете голям дискомфорт и ще объркате естествения му рефлекс да се справя с околната среда. Също така кожата му може да изгори на слънцето.

Единствената причина, поради която може да подстрижете лабрадора е, ако някои косми влизат в очите му и му пречат да вижда. Веждите и миглите също няма нужда да бъдат подкъсявани. Също така миглите играят и роля на сензори за ориентир в тъмното.

Не забравяйте, че е много важно да превърнете грижата за козината на лабрадора си в квалитетно време, което да прекарвате с вашия любимец. Не насилвайте кучето, когато то не желае да бъде ресано или обгрижвано по друг начин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest