miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Как да храним домашното зайче

Как да храним домашното зайче

Хранене на домашно зайче
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Декоративните зайци са изключително сладки и забавни домашни любимци, но изискват по-особени грижи, затова не са за всеки. Един от най-важните аспекти на отглеждането е храненето на домашното зайче. Спазването на правилен хранителен режим е толкова важно при тях, че при нарушаването му заекът може да умре в рамките на 24 часа.

Независимо от възрастта домашният ви заек винаги има нужда от прясна вода и храна за зайци. Зайците могат да развият анорексия при липса на храна повече от 24 часа.

През първите 3 месеца от живота си зайчето трябва да се храни ексклузивно с майчина кърма и да не бъде отделяно от майката. Ако по някаква причина малкото зайче бъде отделено, е много вероятно то да не живее дълго.

Между 3 и 6 месеца зайчето трябва да се храни само и единствено с гранули за зайци, като не се ограничава количеството, което изяжда дори да ви се струва много.

След като минат 6 месеца, тогава може постепенно да включите сено, зеленчуци и други лакомства. Имайте предвид, че сеното има ниска хранителна стойност, затова винаги трябва да има и гранули в купичката за храна. Основната функция на сеното е по-скоро да изпилва постоянно растящите зъби на зайците, отколкото да засища. Също така е източник на калций и спомага за прочистване на стомаха на зайчето.

Възрастните зайци трябва да се хранят по два пъти на ден - сутрин и вечер - като количеството зависи от вида храна, но обикновено не надвишава 1/2 чаена чаша на ден.

При въвеждането на зеленчуци те трябва да са разпределени на 75% листни (зелени растения, глухарче, лапад и т.н) и 25% от друг вид (морков, чушка, броколи и т.н). Всеки зеленчук трябва да се въвежда постепенно и да се следят изпражненията, в случай че не понася на стомаха на зайчето. Всички зеленчуци, които давате на домашното си зайче, трябва да бъдат пресни и здрави - такива, каквито вие бихте яли.

Домашно зайче

Когато става въпрос за плодове и други лакомства за зайчета, трябва да бъдете много внимателни. Въпреки че зайчетата обичат сладки неща стомасите им могат да понесат много малко количество захар. Максимумът, който може да си позволите да им дадете, е колкото една малка човешка хапка.

От една страна, това няма да натовари стомаха им, от друга страна, няма да ги приучи на сладко, което пък може да доведе до отказ от друга храна. Що се отнася до лакомствата, които се предлагат в зоомагазините, придържайте се само към тези специфични за зайчета и ги давайте рядко и в малки количества, за да не нарушите нормалното хранене на домашния си любимец.

Храните, които трябва да избягвате (или най-добре да не давате изобщо), са хляб, лук, зеле и всякаква човешка храна. Ако давате пресни плодове и зеленчуци се уверете, че са добре измити и че сте отстранили каквито и да е загнили части по тях. Същото важи и за сеното - уверете се, че не е мухлясало.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest