Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»От каква възраст да къпем малкото кученце?

От каква възраст да къпем малкото кученце?

къпане на малко кученце

Първите месеци от живота на домашните любимци носят толкова радост на стопаните, колкото и малките членове на човешкото семейство. И ако за човека животът започва с първата баня, дали това важи и за новороденото кученце? Въпросът кога да започнем с къпането на кутрето у дома е един от първите, които си задава всеки стопанин, който тепърва ще трупа опит в отглеждането на представител на този животински вид.

Отговорът на въпроса е ясен и категоричен - къпането на малкото кученце започва от 3-месечната му възраст. Тогава животинчето вече има създаден имунитет и банята няма да увреди здравето му. Всъщност къпането на тази възраст изобщо не е задължително действие. То се извършва само ако се налага, защото кучето се е нацапало.

Ако палето не е прибрано от улицата и не е мръсно, няма нужда от баня през първите 3-4 дни. То със сигурност е в стрес от смяната на обичайната среда и има нужда от адаптация. Къпането само допълнително ще засили стреса при кучето.

След разходка на кучето е достатъчно да се измият лапичките му с вода и да се подсушат с мека кърпа. На породите кучета, които имат козинка на брадата, трябва да се измива и тя. Ако все пак кутрето се е оцапало, почистването става с мокра гъба или мека четка.

откога да къпем малкото кученце

Първата баня на кученцето е много важна. От нея зависи как домашният питомец ще се отнася и в бъдеще към това действие. Обикновено хората къпят домашните си любимци във ваната. За първата баня трябва обаче да се сложи на дъното друг по-малък съд и подложка, която да не позволява плъзгане. Ако мръсотията не пада само от вода, се ползват само кучешки шампоани.

Изплакването на козината е необходимо да става бързо, но не нервно. Трябва да се пазят очите и ушите на животното. В очите не бива да влиза шампоан, а в ушите - вода. Подсушаването трябва да стане най-напред с мека кърпа.

Козинката обаче остава мокра и затова трябва да се ползва сешоар. Малките кученца могат да се простудят лесно, ако останат мокри дълго време. Приятното впечатление от банята се създава с вкусно лакомство на края на процедурата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest