miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Как да спечелим доверието на домашния любимец?

Как да спечелим доверието на домашния любимец?

как да спечелим доверието на кучето
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра-42%
Препоръчано за теб:
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
19.00 лв.
11.00 лв.
Виж ››

Домашните любимци изпълват с много радостни моменти ежедневието на стопаните си, но наред с това вървят грижи и ангажименти, които изискват време и най-вече търпение. Особено докато спечелим доверието им и те се почувстват в безопасност в нашия дом.

Чувството на спокойствие и защитеност е важно както за хората, така и за домашните любимци. Всеки се чувства в безопасност там, където е обичан и се грижат за него. Най-важното, от което се нуждаят всички домашни любимци, независимо от вида, породата, възрастта и индивидуалните особености е любовта на стопаните им.

Преди да започне да демонстрира своята привързаност, човекът трябва да спечели доверието на домашния любимец. Това става бавно, с постоянство и правилни действия, предвид общите особености на вида.

Не е трудно да се спечели доверието на едно куче. Важното е то да гледа на стопанина си като на авторитет, който ръководи отношенията им. Прекарването на време с четириногия другар във взаимни разходки, игри или дори седене редом един до друг вкъщи създава близка връзка, която е основа на доверието. Споделянето на храната, леглото или любимия фотьойл са отлични идеи.

Доверието у кучето се създава бързо, но запазването му изисква много такт. Наказанията никога не са добро решение, нито насилието над домашния питомец. Поощряването, милувките и положителното отношение са това, което може да накара лаещия ни другар да прости грешките ни и да отвърне с взаимност, на каквато само този животински вид е способен.

Доверието при котките е по-сложна работа. Тези животни са по-самостоятелни и независими и нямат толкова остра нужда от одобрението на собствениците си. Изграждането на доверие с тях започва с осъзнаването, че човекът не е източник на опасност. Нужна е особена тактичност в моменти, когато котката се храни, грижи се за тоалета си, или си почива. Нуждата на тези животни от лично пространство е по-силна и то трябва да бъде уважавано. При всичката любов, грижи и галене не бива да се допуска котката да се припознае като главнокомандващ в къщи.

как да спечелим доверието на котката

Разговорът за доверие при птиците трябва да започне с уточнението, че те не са напълно опитомени животни. Затова подходът към папагалите, които са най-често срещаните домашни любимци от голямото птиче семейство, е по-сложен. За да се създаде доверие и близост с папагалчето може да се използват някои начини като например споделянето на обща храна.

Дивите птици са готови да споделят храната помежду си, което позволява оцеляването на цялото им семейство. Папагалът с радост ще сподели обща чиния храна със своя стопанин и това е най-съществената стъпка към изграждане на доверие.

Общуването също е важен момент, който създава трайна връзка с птицата и укрепва нейното доверие в човека, който я отглежда. Така че говорете на папагала, той не може да отговори, но разбира езика на тялото и интонацията.

Най-трудно е с установяване на доверие с домашните любимци, които идват направо от дивата природа и по начало са настроени подозрително към човешкия вид.

Да се изгради доверие у таралежчето, костенурката и при по-необичайните за отглеждане у дома животни се изисква не само тактичност, но много добри познания за конкретния животински вид. Ролята на ветеринарните специалисти и хората, които се занимават с обучение на животни, в тези случаи е безценна и много често наложителна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest