Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Защо кучето си чеше ушите?

Защо кучето си чеше ушите?

Защо кучето си чеше ушите?

Сигурно всеки стопанин си е задавал поне веднъж въпроса защо си чешат кучетата ушите. Разбира се, веднага бързаме да отбележим, че тук не говорим за физиологично почесване, а ако забележите, че кучето ви прави това повече от обичайното. В този случай обезателно трябва да обърнете особено внимание на проблема.

Причините за настойчиво чесане на ушите при кучета могат да са различни.

Алергия

Това може да е предизвикано в резултата на някакъв алерген. Вследствие на него може да се получи оток на ушния канал, зачервяване и сърбеж при куче. В този случай могат да се развият патогенните микроорганизми върху чувствителната лигавица и да изострят проблема.

Паразитен отит

Обикновено се причинява от микроскопични кърлежи от рода Otodectes, поради което се нарича отодектоза. Протича като възпаление и с отделяне на кафяв ексудат. Кучето изпитва силен сърбеж, като често може да е до кръв. Така може да възникне и вторична инфекция, което също е много опасно.

Бактериален отит

Кучето си чеше ушите?

Появява се вследствие на патогенни микроби. Най-честите симптоми са гноен или серозен ексудат от ухото на кучето. Също така се забелязва болка, сърбеж, дискомфорт на мястото, повишаване на температурата (общата или локалната) на питомеца. В този случай кучето ви може да държи главата си наведена на страната на болното ухо, тъй като така се намалява налягане и се притъпява малко болката.

Попадане на чуждо тяло

Отново може да се появи неконтролируем сърбеж и така кучето да се опитва да премахне чуждото тяло от ухото си.

Травми

Порязванията, драскотините или хематомите на ушната мида могат също да са придружени с болка и сърбеж.

Какво да правите, ако кучето си чеше ушите?

На първо място, не бива да се занимавате със самолечение или да търсите отговорите във форуми. Неправилно подбраната медикаментозна терапия може не само да не помогне, но и да усложни проблема. Освен това е възможно по този начин здравословния проблем да стане хроничен, а той се лекува много по-сложно и бавно. Единственото правилно решение в този случай е да потърсите специализирана помощ във ветеринарна клиника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest