Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как се гледа джак ръсел териер?

Как се гледа джак ръсел териер?

Отглеждане на Джак Ръсел Териер
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Преди да приемем малкия джак ръсел териер в своя дом, трябва да се уточнят с всички членове на семейството общите правила на възпитание на кученцето, които ще му бъдат наложени. Трябва да си изясните: ще позволявате ли на кучето да спи в леглото ви, да лежи на дивана, да спи в завивките ви, в кои стаи ще влиза и в кои не? Съвършено недопустима е ситуацията, в която мама позволява на кученцето да спи в леглото, а татко го гони от там.

Мъникат просто ще изпадне в непонятна ситуация: него го ругаят, за нещо което по–рано са му позволили. Важно е в определени ситуации поведението на всички членове на семейството да бъде еднакво. Не трябва да се правят изключения при възпитанието на джак ръсел териер. Вие сте стопанин на куче – вие установявате правилата.

Разрешите ли му да спи на дивана, в това няма нищо лошо. Възпитанието на кучето си е ваша работа, но ще се отнася до даването на храна от масата, то трябва да създадете твърдо правило – никога. Когато семейството се храни, кучето не трябва да се върти под масата и да ви подканва да му дадете храна. Той е такъв чаровник – гледа ви с умоляващите си гладни очи – как да не му дадеш!

Това може да бъде забавно и умилително, когато е малко кучето, но когато то порасне, вие ще се сдобиете с един лакомник, който ще се върти около краката ви през цялото време на обяда и чрез лай, ще ви приканва да му дадете кучешки лакомства. Освен че храната от нашето блюдо не е полезна за кучето, тя дори е вредна. Отучването от тези вредни навици е много трудно.

Джак Ръсел Териер

Отглеждайки джак ръсел териер, вие трябва да определите място за спане на кучето. То не трябва да бъде до праговете вкъщи, около парното и на стълбите. Мястото трябва да бъде далеч от врати, за да може да влизате спокойно. Джак ръселът види ли врата, през която вие влизате, и той ще иска да влезе. Кучето трябва да има право на избор. То ляга да спи, където му е комфортно. Наблюдавайте кучето и поставете постелката му, на това място, на което то само отива да спи.

За възпитанието на кучето е важно и къде ще сложите купичката му, защото веднъж поставена на мястото и, тя не бива да бъде местена. Трябва да решите какви кучешки команди да използвате за различните ситуации. Изберете една единствена дума за забрани (стоп, стой, не, не трябва). Изяснете си кой ще чисти и ще разхожда кучето. Ако имате деца, активно ги включвайте във възпитанието и грижите за мъника. Това възпитава в децата чувство на отговорност и любов към животните.

Установете поведенчески граници за вашето куче. По време на игра джак ръсел териер винаги използва зъбите си. Той не различава вашите ръце от пръчката или изкуствения кокъл. Човекът, който се грижи за него, трябва да му обясни какво може да се гризе и какво не. Не позволявайте на кучето да гризе ръката ви под формата на игра. В последствие, когато зъбите на кучето се сменят с постоянни, това може да се окаже болезнено и неприятно.

Ако кучето ви захапе за ръката, твърдо му кажете Не! и предложете играчка като замяна. Когато кучето захапе играчката, го похвалете. Бъдете настойчиви във възпитанието и то скоро ще разбере допустимите граници. Важно е бебето джак ръсел териер от малко да знае какво може да прави и какво не.

Джак Ръсел

Тъй като е куче със силен характер, ще се опита да заеме в семейството доминираща позиция, затова от първия ден сте длъжни да му покажете, че вие сте вожда на семейството. Това ще направи неговия и вашия живот щастлив и спокоен. Ако не му обясните правилата на поведение във вашето семейство, то в бъдеще може да се стигне до проблеми. Винаги помнете – стабилността и последователността при възпитанието ще помогне на вашето пале да придобие увереност и спокойствие.

Тъй като джак ръселът е енергично куче, той има нужда от много движение – между 7 и 12 км на ден. Така че, ако не сте физически активни и нямате необходимото свободно време за кучето си, по–добре да се спрете на друга порода кучета.

Ако решите все пак да си вземете джак ръсел териер, разгледайте нашите обяви за джак ръсел териер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest