Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Грижи за капризна котка

Грижи за капризна котка

Котка

Котката е възможно най-прекрасният домашен любимец за хора, които прекарват по-дълго време извън дома си и нямат възможност за дълги разходки или игри със своя питомец. Котаците у дома осигуряват приятно прекарано време в уютна обстановка. Те са любвеобилни, но не прекаляват, игриви са и създават добро настроение, без да изискват много време за себе си.

Всички, които обичат и отглеждат у дома своя мъркаща топчица знаят, че това животно е едно от най-чистите, най-пухкавите, но и най-капризните. Най-често капризната котка създава проблеми с храненето. Какви са грижите за капризната котка?

Стопаните на такъв домашен любимец не бива да се притесняват, защото репутацията на вида поначало е такава. Това са претенциозни животни, но поведението им най-често е придобито, а не вродено.

Капризна котка

Обикновено човекът смята, че писаната не яде, защото иска разнообразна храна. Истината е малко по-различна. Тя има претенции не към разнообразието, а към питателността на храната. Ако харесва това, което яде, се пристрастява и няма нужда от промяна.

Друга характерна особеност е бавното хранене и минималното количество храна, която изяжда. Това се тълкува като каприз. Всъщност повечето представители на котешкото царство ядат по малко и на често. Те обичат да отделят повече време за себе си и това е един от начините да го правят.

Някои котки създават впечатление, че са толкова взискателни, че отхвърлят котешка храна, без да има никакви причини. Понякога те са съвсем обичайни. Всеки стопанин на капризна котка е добре да дава на своя питомец само храна на стайна температура, защото това може да бъде неясната причина за отказ от храна при котката.

Тъй като са много чисти, повечето от тях проявяват претенции към съда, в който се слага храната. Трябва винаги да е чист и поставен на едно и също място. Котките като цяло обичат установения ритъм на живот, а някои от тях са особено чувствителни и не приемат преместване на съдчетата им.

Капризната котка е упорита

Равносметката е, че някои котки не проявяват капризи, а по-силно изявяват природата си. Стопанинът трябва да е наясно с особеностите на вида, да реагира по най-спокойния начин, с любов и разбиране, за да отглежда една щастлива, макар и по-капризна котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest