Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Защо папагалите се бият?

Защо папагалите се бият?

Teodora MishinevaTeodora Mishineva
Новак
503
папагали се бият

Папагалите са социални животни. В природата те комуникират на далечни разстояния с крясъците си и на близки разстояния най-често чрез езика на тялото. Тези средства за комуникация в повечето случаи са достатъчни да избегнат конфликт. Отглеждани в домашна среда обаче, папагалите биват поставени в неестествени за тях условия, на които реагират различно.

Основна причина папагалите да се бият, е неправилният начин на запознаване на два възрастни папагала. За правилно запознаване трябва да извадите двата папагала от клетките им и да ги оставите да се срещнат на място, което нито единият не счита за своя територия. Това може да е обезопасена стая или да ги сложите в две нови клетки една до друга.

Папагалите са териториални животни, затова ако просто пуснете новият папагал при стария, вторият ще се опита да изгони натрапника. Тъй като старият папагал не разбира, че новият няма къде да избяга, той ще продължи да го гони от клетката все по-агресивно.

Папагалите могат сериозно да се наранят при тези случаи, затова при всяко запознанство трябва да наблюдавате как реагират един към друг и да ги разтървете, ако се стигне до бой.

Папагалите се привързват към собственика си, особено ако той често им обръща внимание, играе с тях извън клетката и ги храни. Ако притежавате повече от един папагал или наскоро сте се сдобили с нов член на вашето пернато семейство, има риск един от папагалите да изпитва ревност. Най-често това се случва, ако стопанинът обръща повече внимание на новия папагал. По-старият ще се почувства отхвърлен и може да се настрои враждебно към новото си другарче. Затова отделяйте еднакво време за игри на всеки папагал.

Защо папагалите се бият?

В природата папагалите са доста взискателни относно избор на партньор, типично и за хората. Затова не очаквайте, когато съберете женски и мъжки те да се спогодят веднага. Доста често единият е привлечен към другия, но вторият просто не го харесва. Това може да доведе и до бой при папагалите, ако първият е твърде настоятелен. Най-често след определено време по-капризният просто се примирява и приема своят партньор.

Имайте предвид, че дори да сте изпълнили всички препоръки, както трябва, папагалите ви все още може да се бият. Както при хората, така и при папагалите всеки индивид си има собствен характер и понякога има непреодолими различия.

В такъв случай разделете побойниците в две отделни клетки, но продължавайте да държите клетките в една стая. Има вероятност след време да свикнат един с друг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest