miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Котките ядат ли плодове?

Котките ядат ли плодове?

Котките ядат ли плодове?

В случай че сте вегетарианец или веган, а много искате да се сдобиете с котка, сигурно се питате дали не можете да привикнете новия си домашен любимец да споделя вашето меню. Да го научите да се храни само със зеленчуци и плодове.

Не, така буквално ще обречете котката на смърт! Насочете избора си към друг домашен любимец, защото котките са сред най-големите привърженици на месото и животинските продукти и то без да са особено придирчиви към тях.

След като вече сте прочели горните редове и сте проверили дали информацията ни е достоверна (тя несъмнено е), значи вече сте се убедили, че не можете да лишавате котката си от месни продукти. Дали все пак не можете за разнообразие да ѝ предлагате и нещо друго? Ядат ли котките плодове например?

Надали ще срещнете котка, която да предпочете купичка с банани, отколкото пържоли. Но има и плодове, които не вредят на здравето на мъркащия ви домашен любимец. Само зависи дали той ще има желание да ги консумира. Така например можете спокойно да предложите на котката си да пробва круша, ябълка, пъпеш, диня или споменатия банан.

В малки количества тези плодове не биха предизвикали някакъв котешки стомашен дискомфорт. Както се казва- пробвайте! Някои котки обичат от време на време да се разнообразяват с плодове, а други биха приели наличието на плод в купата им за чиста подигравка спрямо котешката им природа.

Когато предлагате плодове на котката си (след като сте проверили добре кои плодове са безопасни за котките), следете да не настъпи алергична реакция.

Най-честите признаци са стомашно разстройство, повръщане и диария. Поради тази причина не е добре да предлагате на котката си цитрусови плодове, сливи и праскови. Не се понасят добре от котешкия стомах.

Колкото и да сте упорити обаче и да желаете котката ви да успява да си набавя витамини и от плодовете, не забравяйте, че има и такива, които са не само непрепоръчителни, но и отровни за тях. Особено големи рискове за котешкото здраве крият гроздето и стафидите. Тях съхранявайте на недостъпни за котката места!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest