Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Котките ядат ли яйца?

Котките ядат ли яйца?

Котките ядат ли яйца?

В илюстрованите детски книжки почти винаги на картинката, в която е нарисувано коте, то или играе с кълбо прежда, или пие с удоволствие мляко от своята купичка, или пък е набедено, че е откраднало яйцата от курника. Но знаем, че към определението за приказка се включва и това, че тя обикновено е базирана на измислени събития и герои. Т. е на нещо, което не е реално...

По отношение на играещото с кълбо коте няма да спорим - котките обожават подобни играчки. Знае се, че обикновено прясно или кисело мляко не е препоръчително да бъде предлагано на мъркащите ни любимци, защото повечето от тях страдат от непоносимост към лактозата, съдържаща се в него.

Какво остава за яйцата обаче? Могат и дали е желателно котките да консумират яйца?

Яйцата спадат към онези храни от нашата трапеза, които можем да предлагаме на котките си, но без да прекаляваме. Няма данни те да вредят по някакъв начин на котешкото здраве, но освен че е добре да не прекаляваме с включването им в котешкото меню, е много важно и да знаем, че те трябва да са подложени на термична обработка. Което важи в пълна степен, когато става въпрос и за консумацията им от нас, хората.

За да избегнете риск от това котката ви да се "сдобие" със салмонела или ешерихия коли, то ѝ предлагайте яйцата твърдо сварени или бъркани, но без да добавяте към тях каквито и да са подправки. Яйцата са много хранителни за котката и са добър начин да разнообразите котешкото меню.

Важно е да изтъкнем и факта, че яйцата принадлежат към онази група продукти, които могат да предизвикат алергична реакция - както при хората, така и при котките.

Котките ядат ли яйца?

Ако все още не сте предлагали яйце на котката си, то го въведете постепенно в менюто ѝ. Така не само ще разберете дали на котката самото яйце ѝ допада на вкус, но и дали неговата консумация няма да доведе до риск от развиване на алергия.

Просто спазвайте златното правило - добре сварено яйце и в малки количества! И не забравяйте да наблюдавате поведението на котката си, защото знаем, че алергия може да се развие и внезапно, въпреки че е свикнала да консумира яйца и те видимо ѝ се услаждат. Не лишавайте котката си от подобен деликатес, но бъдете нащрек и следете реакциите ѝ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest