Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Какви опасности дебнат котката в дома ви

Какви опасности дебнат котката в дома ви

Опасностите за котката у дома са много

Вероятно сте чували поговорката, че котките имат девет живота. Можем със сигурност да потвърдим, че те имат само един. Обаче пухкавите ни любимци често не мислят – смятат се за непобедими и действат доста неразумно. В действителност котките са много уязвими към болести и наранявания.

За да пазите котката в безопасност, старайте се да я държите у дома и да не ѝ разрешавате много да скита. Котката ви може наистина да се наслаждава на разходките на открито, като и да гони пеперуди и да върши други активности, но ако е отгледана в домашни условия, тя не може да се пази като уличните котки.

За да бъде вашата котка в безопасност, осигурете на любимеца си достатъчно активности на закрито, за да не го блазни идеята да излиза. Щом котките поставят лапите си навън, те са изложени на много различни опасности, като например времето, хищниците, колите, химикалите и други рискове. За котетата, на които е позволено да излизат на открито, има много по-голям риск да се изгубят, наранят или дори да бъдат убити.

Никога не подценявайте способността на писаната да си създаде проблеми. Направете дома си безопасен за котката, като премахнете или обезпечите потенциални опасности. Това включва неща като проводници и шнурове, малки или остри предмети и пластмасови торбички и връзки. Токсичните растения за котките са друга грижа, с която трябва да се справите.

Понякога котките в държанието си са като малки деца. Точно и затова трябва да пазите от тях различните препарати, които държите в дома си. Много химикали, като тези за почистване на домакинствата и пестициди, са отровни за котките.

Болна котка

Антифризът е един от най-опасните, тъй като има вкус, който котките харесват. Пазете любимеца си и от наскоро третирани с химикали площи. Също така препоръчваме незабавно да почистите всякакви разливи.

Бъдете в крак с превантивната грижа. Трябва да сте в течение с ваксинациите на котката и продуктите за борба с паразитите. Това ще я предпази от опасни паразити и котешки болести. Попитайте вашия ветеринарен лекар за конкретни съвети.

Изберете също така безопасни храни. Котетата могат да бъдат много убедителни малки просяци. Въпреки това не позволявайте на сладкото пухкаво същество да ви размекне и да му дадете нещо, което не е безопасно. Много човешки храни са токсични за котките!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest