Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Кога да кастрирате кучето

Кога да кастрирате кучето

Кастрацията на кучето се извършва от ветеринар

Кастрирането на кучето е отговорният начин, по който да се погрижите за домашното си животно. Важно е да обмислите добре дали сте сигурни, че не искате малки кученца в бъдеще, защото кастрирането е необратим процес. Какви са предимствата да кастрирате домашните си любимци, сигурно се чудите? На първо място, ще ги предпазите от някои заболявания, например – онкологични.

Заради хормоните те ще бъдат по-спокойно и няма да маркират територията си, по този начин ще елиминирате и агресията и ръмженето. Ако стигнете до решението, че искате кучето ви да претърпи въпросната интервенция, то тогава е важно да знаете кога да кастрирате кучето.

Женските кучета се кастрират рано – защото рано достигат до полова зрялост. Обикновено това се случва на около 5-6 месеца. Това означава, че можете да кастрирате животното около този период.

Мъжките кученца се кастрират по всяко време след навършването на 2 месеца. Ветеринарните лекари съветват и при тях това да става на около шестия месец – или преди пубертета. През последните години обикновено стопаните на кучета опитват да го изпреварят – това означава, че процедурата трябва да се случи на около четвъртия месец.

Не бива да се притеснявате от процедурата, ако тя предстои за вашето куче. Тя представлява съвсем лека операция. Животното ви ще бъде под пълна упойка и няма да усеща дискомфорт.

Жизнените му показатели ще бъдат следени точно като при хората. Важно е да знаете, че е добре да вземете решението по-рано, защото колкото по-малко е кученцето, толкова по-лека и нетравмираща ще бъде процедурата за него.

След кастрацията кучето не бива да тича

След като операцията приключи и животното се върне у дома: не се тревожете, ако то изглежда изморено или няма настроение да си играе. Това е временен ефект от упойката, който ще премине в рамките на 1-2 дни.

Важно е в седмицата след операцията да внимавате палето ви да не тича прекалено много и игрите му да не са прекалено активни, за да предпазите раната на кучето. А нея трябва да следите – разглеждайте ежедневно за подуване, зачервяване или скъсани шевове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest