Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо мъркат котките?

Защо мъркат котките?

Мъркаща котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Котешкото мъркане е сред най-успокояващите звуци. Нещо повече, вярва се, че в него има специална енергия. Лесно е да предположите, че то е знак на удоволствие и щастие. В крайна сметка, кога мъркат котките? Точно така – когато са в скута ви, когато ги прегръщате, в състояние на пълен покой и привидно щастие.

Котките обаче мъркат дори когато са уплашени или усещат заплаха – малко известен за повечето стопани факт. Често животните мъркат дори когато отиват на ветеринар и това опредено не е от щастие.

Някои ветеринарни лекари го оприличават на човешката усмивка – усмихвате се, когато сте щастливи, но и когато сте изнервени, когато искате нещо, когато благодарите.

Котешкото мъркане започва още в мозъка на животното. Изпраща се специално съобщение до мускулите в ларинкса, което ги кара на практика да вибрират с честота от 25 до 150 вибрации в секунда. Знаете ли обаче, че не всички животни от котешкото семейство могат да мъркат? Котките, които ръмжат, имат различна ларингиална структура. В този ред на мисли – котката, която мърка, не може пък да ръмжи. И обратното.

Смята се още, че мъркането при домашните котки може да се дължи и на опитите на животните да комуникират със стопаните си. Честотата, на която е мъркането, може да предава различни подсъзнателни сигнали. Тази от 220 до 520 херца, например, е подобна на честотата на бебешкия плач. По този начин котките подсъзнателно карат хората да им занесат котешка храна.

Честотата от 24 до 140 херца пък има терапевтичен ефект – подпомага растежа на костите, заздравяването на раните и успокоява болката. И още – доказано е, че стопаните на котки имат по-ниско кръвно налягане и по-ниски нива на стрес.

Тези ефекти пряко се дължат на успокояващите свойства на мъркането. То е и важно средство за комуникация – чрез него самото животно получава усещането за общуване със стопаните си. На практика заключението е, че котешкото мъркане има най-различни функции – приятните вибрации обаче са полезни и за котките, и за стопаните им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати