Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да научите кучето на хигиенни навици

Как да научите кучето на хигиенни навици

Малките кучета имат нужда да бъдат обучени на хигиенни навици
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Много хора искат куче, но един от факторите, който ги спира, е проблемът с хигиената. Притесненията – кучето ще извършва естествените си нужди в дома или години наред, или цял живот инцидентно.

Истината е, че тези думи вероятно принадлежат на хора, които не са успели добре да научат кучето си на хигиенни навици. А това е едно от първите неща, които трябва да започнете, щом приютите новия си домашен любимец. Важно е да прекарате достатъчно време, защото по този начин животното ще възприеме исканията ви по-бързо.

Добре е обучението на кученцето ви да започне не навън, а на кучешки памперс. Струват стотинки и се продават във всеки зоомагазин. Снабдете се с няколко, защото в началото има голяма вероятност кучето да ги разкъсва на малки парченца.

Опитайте се да направите това кътче уютно за него и го създайте още в първия ден на кученцето в дома ви. Сложете там играчки и се опитвайте да го слагате върху него. В случай че забележите, че кучето ви се е изходило другаде из дома ви, му се скарайте – доближете муцунката върху мястото, а след това го закарайте върху памперса и го поставете там.

В началото не сменяйте памперса всеки път, в който кученцето ви се изпишка на него – оставете го, за да се ориентира по миризмата, че това е правилното място, на което животното да върши нуждите си.

Не позволявайте на кучето да пишка вкъщи

Не бива да използвате единствено този метод обаче, защото така в дългосрочен план рискувате животното да пишка единствено в дома ви. Важно е да го научите, че това е начинът, а в момента, в който то има всички кучешки ваксини, започнете да го извеждате навън. В началото то няма да се ориентира какво точно се случва, затова имайте предвид, че може да прекарате повече време навън.

Проявете търпение – разхождайте се, докато кученцето се изпишка. Вадете го по няколко пъти на ден. Всеки път, в който животното се изходи в дома ви, го порицайте, но без да го удряте, без да му крещите и без да бъдете груби. Приучаването на кучето към хигиенни навици няма да се случи в рамките на ден или на седмица, затова се подгответе с търпение, при нужда – приберете килимите, а когато ви няма, оставяйте животното в стая, която сте обособили за целта – премахнали сте килимите или няма мека мебел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest