miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Защо кучето си влачи дупето

Защо кучето си влачи дупето

Кучетата влачат дупетата си поради ред причини
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Голяма част от собствениците на кучета се забавляват изключително много, докато гледат как четириногите им приятели влачат дупетата си по земята.

Причината е, че те намират тяхното поведение за напълно нормално или за някакъв опит от страна на кучето да привлече вниманието към себе си. Но това съвсем не е така. Влаченето на дупета при кучетата може да бъде симптом за сериозен проблем и дори кучешко заболяване.

Има две причини за влачене на дупето при кучето. Първата е поради раздразнение от кучешки паразити или алергия към бълхи. Това е по-лекият проблем и обикновено се разрешава с обезпаразитяване.

Втората и по-честа причина е възпаление на аналните жлези при кучетата. Всяко куче има две анални жлези или по-точно торбички, които се намират от двете страни на ануса. Те са изключително важни, тъй като изпускат миризмата, чрез която кучетата маркират територия и която им позволява да се разпознават като се душат под опашките.

Те се изпразват, когато кучето ходи по нужда или когато е притеснено. Секретът на аналните жлези представлява кафеникава течност, която се превръща в гъст жълтеникав крем с много силна и натрапчива миризма, когато те се възпалят.

Когато аналните жлези не се прочистват по естествения начин - при изхождане, те се запушват и инфектират. Този проблем е характерен за кучета от по-дребните породи, но може да се случи на всяко. Причина могат да са меките изпражнения, малки отвори на жлезата или свръхпродуктивността ѝ.

За да се установи каква е причината кучето да влачи дупето си и да се избере подходящото лечение, е най-добре да се консултирате с ветеринарен лекар. Ако все пак мислите, че проблемът е в аналните жлези, може да опитате да ги пречистите и сами по следния начин. С едната ръка хванете опашката, а с другата, в която държите памук или кърпа, стиснете мястото на около 5 см от ануса в посока 5 и 7 часа.

Ако видите кучето си да влачи дупето си, посетете ветеринар

Възпалените жлези лесно се усещат като твърди места под кожата на кучето. Поставете палецът и показалецът на съответната жлеза и ги притиснете един към друг, за да освободите съдържанието на жлезата. Ако и изстисканото съдържание има кръв, значи проблем е по-сериозен и ще трябва да посетите ветеринарен лекар, за да предпише на домашния ви любимец необходимото лечение.

Как да предотвратим възпаление на аналните жлези?

Един от основните фактори за развитието на този проблем е храненето. За да предотвратите инфекцията, трябва внимателно да подберете менюто на кучето си. Всякакви супи, попари и течни храни трябва да се премахнат, тъй като те вредят и на цялата храносмилателна система на животното. Хранете кучето си с добре балансирана гранулирана храна, за да бъде здраво и да не се възпаляват жлезите му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest