Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Как да разберем дали котката има температура?

Как да разберем дали котката има температура?

Мария Д.Мария Д.
Джедай
81
болна котка с температура

Как можете да разберете дали вашата котка има температура? При хората целувката по топлото чело може да ви даде някаква представа, но по този начин не можете да кажете дали пухкавият ви любимец има треска. Нито сухият топъл нос, както се вярва от мнозина, може да ви даде ясна представа за това. Единственият сигурен начин да знаем е да премерим телесната температура.

Нормалната температура при котките варира от 38 до 39 градуса. Треска при тези животни възниква при повишаване на температурата над 39. Въпреки че треската може да е полезна при борба с болестта, температурата, която е по-висока от 41 градуса, може да увреди органите. Свържете се с ветеринарен лекар веднага, ако котката Ви има висока температура.

Повишаването на телесната температура над нормалната се нарича хипертермия. Анормална или нерегулирана хипертермия при котки може да е резултат от това, че животните живеят в много топла среда или имат повишена мускулна активност, например.

Може да се получи, когато имунната система на любимеца ви се активира от състояние като бактериална, вирусна или гъбична инфекция, тумор, травма, болести като лупус, някои лекарства.

Болести, които водят до повишена температура при котките, също могат да причинят някои поведенчески отклонения. Тези поведения, които се развиват при дивите животни, за да им помогнат да оцелеят, позволяват на котките да запазят необходимата енергия, за да се излекуват. Треската се бори с болестите, като стимулира имунната система и забавя растежа на бактерии и вируси.

котка с температура при ветеринар

Симптомите, че котката ви има температура, могат да включват загуба на апетит, депресия, липса на енергия, намаляване на приема на вода.

При треска котките престават да поддържат хигиената си както обикновено. Може да се забелязва леко треперене и забързано дишане. Котка може да прояви и други специфични признаци на заболяване като кихане, повръщане или диария.

Единственият начин да знаете със сигурност, че вашата котка има треска, е да премерите температурата ѝ. Педиатричният ректален термометър е най-точният метод за измерване. Цифровият пластмасов термометър е по-безопасен от стъкления.

Дори и да не се наемете да измерите сами температурата на вашата котка, при най-малки съмнения, че любимецът ви има проблем, посетете ветеринарен лекар. Експертът може най-точно да премери котешката температура и да каже дали има проблем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest