Miau.bg»Статии»Рептили»Костенурки»Защо костенурката ми не яде

Защо костенурката ми не яде

Костенурка

Всеки, който отглежда костенурка вкъщи, знае, че тя изисква специални грижи. За да ѝ осигурите нормален живот, трябва да внимавате за температурата и влажността на средата, за леглото и храната ѝ, да я снабдявате с витамини и да ѝ осигурявате необходимите ветеринарни грижи.

Независимо дали сте си я купили сами или ви е подарък, ако вече имате домашен любимец костенурка, сигурно вече сте се привързали към нея, а факта, че не се храни, може да разтревожи всеки притежател на подобно влечуго.

Отказът ѝ да яде често е първият признак на стрес или болест. Ето някои вероятни причини за безапетитие при костенурките.

Скоро сте я взели

Костенурката може да не яде, заради това, че е нова в дома ви и е стресирана от промяната на местоположението си. Ако до преди това животинката е била сред природата, ще ѝ трябва време да се аклиматизира и да свикне с новата среда на живот. Това може да отнеме от няколко дни до седмица, преди костенурката да е готова да приеме храна. Костенурките обичат тихите места, така че ѝ осигурете спокойствие. Ако след две седмици все още не иска да се храни, я занесете на ветеринар, за да види какво не е наред. Може да има паразитен проблем или запушване на храносмилателната система. А може да се касае и за други заболявания при костенурките.

Защото ѝ е студено

Хранене на костенурка

За да се грижим добре за костенурка трябва да ѝ осигурим условия, които са близки до тези в естествената ѝ среда. Убедете се, че температурата на въздуха и водата, както и влажността в терариума или аквариума, в които я гледате, са на нивото, от което се нуждае вашата костенурка. Влечугите са животни, които регулират температурата на тялото си чрез околната среда, а костенурка, на която ѝ е студено, ще бъде бавна и няма да иска да хапне нищо.

Храната ѝ е еднообразна

В никакъв случай не давайте еднообразна храна на костенурката си. Иначе рискувате да се отегчи. Така е възможно костенурката да не се храни. Колкото по-разнообразна е диетата ѝ, независимо от това дали е тревопасна, всеядна или месоядна, толкова по-здрава ще бъде. Ако костенурката ви откаже да яде, съблазнете я с нещо, което знаете, че харесва, или опитайте да сложите малки червеи за стръв пред носа ѝ. Повечето костенурки не могат да устоят на такова угощение. След като отново си възвърне апетита, се стремете да ѝ осигурите балансирана и разнообразна храна, плюс специални витамини.

Има здравословен проблем

Има много причини костенурката да не се храни

Ако любимецът ви по принцип се храни добре, но внезапно забелязвате загуба на апетит при костенурката, вероятно има някакъв здравословен проблем. Най-честата причина за лошото храносмилане и отказът на храна е наличието на чревни паразити. Ако случаят е такъв, ще ви е нужна помощта на ветеринарен лекар за влечуги, за да се справи с паразитите, тъй като има много видове и лечения, и само фекален тест може да идентифицира паразита. Друга вероятна причина за загуба на апетит при костенурката, която обикновено не се разглежда често, е инфекция на окото или дихателната система на влечугото. Костенурките ловуват храната си с поглед и ако очите са с оток от респираторна или очна инфекция, тя не може да види храната. В този случай на влечугото може да помогне потапянето в чиста хладка вода.

Костенурката може да живее без храна със седмици, дори месеци, така че не се паникьосвайте. Когато се почувства добре и в безопасност, ще започне да яде отново. Уверете се, че полагате всички необходими грижи за костенурката си и ще ѝ се радвате в продължение на над 20 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest