Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на котка в апартамент

Отглеждане на котка в апартамент

Отглеждането на котка в апартамент върви с някои задължения

При положение, че живеете в апартамент, а не в къща с двор, сигурно ви е хрумвало, че можете да си вземете за домашен любимец котка - тя се привързва към дома, не изисква да я разхождате, нито пък постоянно да сте с нея.

Въпреки всичко е добре да сте наясно в какво се забърквате и с какво трябва да снабдите апартамента си преди в него да се появи мъркащото животинче. Ето пълен списък на най-необходимото за отглеждане на котка в апартамент.

1. Котешка тоалетна

Котешката тоалетна е от особена важност за котките, отглеждани в апартамент

Сигурно сте попадали на клипчета, на които се вижда как има котки, които извършват физиологичните си нужди, прилежно застанали като човек върху най-обикновена тоалетна. Има дори и такива, които, след като си свършат работата, могат да пуснат и водата. Да, има подобни случаи, но истината е, че са единици котките, които могат да бъдат научени на подобни трикове. Затова е измислена котешката тоалетна, която се продава във всеки зоомагазин. Дали ще е отворена или закрита, няма толкова голямо значение, но ви препоръчваме да се ориентирате към силиконовите подложки, предназначени за котешка тоалетна. Има всякакви видове котешки тоалетни биоразградими, високо абсорбиращи, антибактериални, ароматизирани и т.н.

2. Купички за храна и вода

Да, на първо време можете да използвате и някои от наличните, но е добре котката от самото начало да знае къде и в какво трябва да се храни. Затова, ако планирате отглеждане на котка в апартамент, подгответе се. Снабдете се и с котешка храна, особено ако си взимате породиста животинка. Някои породи котки са изключително претенциозни към храната си.

3. Котешка драскалка

Котка, живееща в апартамент, има нужда от драскалка

Ако не искате котката ви да си точи ноктите по мебелите ви, то задължително я снабдете с котешка драскалка. Тя е много важен аксесоар за всяка котка в апартамент. Покажете ѝ, че тя си е нейна и я насърчавайте да я използва винаги, когато пожелае. При положение, че реши да използва за драскалка любимия ви фотьойл ѝ се скарайте или я скастрете с нагънат на руло вестник.

4. Погрижете се за безопасността на котката

Може би сте чували за Синдрома на падащите котки, както и че котките имали 9 живота. За съжаление, само първото е вярно. Случаите на паднали от балкона котки са много, но сред тях има и такива, при които котките не успяват да оцелеят, падайки дори и от ниски етажи. Имайте го предвид, когато пускате новият си домашен любимец да се разхожда на терасата или дори когато оставяте някой отворен прозорец, за да проветрите дома си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest