miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Помощ! Котката влачи задните си крака

Помощ! Котката влачи задните си крака

Влачене на задни крака при котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Ако котката ви изведнъж започне да влачи задните си крака, това може да бъде доста страшно и за двама ви. Това е спешна ситуация, която изисква незабавна намеса на ветеринарен лекар.

Дали домашният ви любимец ще може да ходи отново, зависи от заболяването, което е причинило проблема. Не се паникьосвайте – в много от случаите любимата ви котка отново може да проходи.

Честа причина за появата на този неприятен проблем е диабетната невропатия. Слабостта на задните крайници е първият признак за котешки захарен диабет. Панкреасът на вашата котка вече не произвежда достатъчно инсулин, така че твърде много захар се натрупва в кръвта ѝ. Докато симптомите обикновено включват прекомерно пиене на вода и уриниране, невропатията се развива, когато мускулната тъкан на котката отслабва и движенията на задните ѝ крайници станат колебливи. За щастие, инсулиновата терапия обикновено променя състоянието. На котката обаче ще ѝ трябва ежедневно инжектиране с инсулин до края на живота ѝ.

Ако вашата котка в един момент е добре, а после внезапно започне да влачи задните си крака, напълно е възможно да страда от кръвен съсирек, известен като котешки аортен тромбоемболизъм. Прогнозата за това състояние не е толкова добра. Любимецът ви изпитва силна болка и когато го поставяте в кутията за пътуване, за да стигнете до ветеринаря, може да забележите, че краката му са студени. Аортен тромбоемболизъм възниква, когато се образува кръвен съсирек в тазовата област, където се намират артериите, доставящи кръв към задните крака. Котката ви има 50% шанс да оцелее след появата на съсирека. Ако започне отново да ходи, това ще бъде дълъг път, който изисква много грижи.

Котките, страдащи от епилепсия, изпитват припадъци, които не само причиняват временно загуба на контрол върху краката им, но и проявяват други симптоми. Те включват прекомерно слюноотделяне и загуба на контрол на пикочния мехур и червата. Котките може просто да преминат само през един епилептичен епизод или непрекъснато да имат припадъци. Дори и котката да се възстанови след кратък припадък, отведете я на ветеринар за преглед. Вашият ветеринарен лекар може да предпише лекарства, обикновено фенобарбитал, за да предотврати бъдещи пристъпи.

Котката влачи задните си крака

Ако котката излиза навън, тя е изложена на риск да бъде ударена от кола или да бъде нападната от куче. Тези инциденти и други видове травми могат да причинят увреждане на краката и гръбначния стълб. Вашият ветеринарен лекар може да направи рентгенови снимки, за да определи какво се е случило с любимеца ви и как може да бъде лекува.

Ако вашата котка не може да използва повече краката си, оставайки парализирана, тя ще се нуждае от специални грижи. Вероятно няма да може да контролира пикочния си мехур и червата. Попитайте Вашия ветеринар за използването на котешки пелени. Възможно е да се налага ръчно да изразявате пикочния мехур няколко пъти дневно. Котката ви може да има само ограничена способност да се грижи за себе си, така че трябва да се заемете и с тази работа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest